Heusden kan emigrantengeschiedenis in huis halen

Er bestaat een gerede kans dat er weer een nieuw Heusdens boek uitkomt, een ‘Heusdens Emigrantenboek’.

Auteur Piet Snijders onderzoekt momenteel via een voorinschrijving de mogelijkheid daartoe.

Het beoogde ‘Heusdens Emigrantenboek’ bevat algemene achtergronden van de emigratiegolf van de jaren ’50 van de vorige eeuw, alsmede een inventarisatie in woord en beeld van zo’n 70 (!) Heusdense families/echtparen die medio vorige eeuw hun geluk beproefden in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Van die 70 emigrantenfamilies worden doorgaans beknopte levensverhalen gepresenteerd. Het boek omvat daarnaast de verhalen van circa 30 emigrantenfamilies uit de directe omgeving van Heusden die op parochies in de buurt waren georiënteerd. Met zo’n 100 emigrantenfamilies heeft het buitengebied van de gemeenten Asten, Someren en Deurne een fikse bijdrage geleverd aan de na-oorlogse emigratiegolf van de jaren ’50. Dat mensen in dat gebied zo gretig emigreerden had allerlei oorzaken. Een ervan was dat de oorlog juist daar zo’n diepe sporen had getrokken. 

Staatsiefoto’s

Het idee om de emigratiegolf van toen lokaal uit te pluizen komt van Piet Snijders en Karel Koppens en is geboren in het kader van het eeuwfeest ‘100 jaar Heusden.

Snijders had een collectie staatsiefoto’s in bezit van veel kinderrijke Heusdense emigrantenfamilies, die rond 1950 ‘voor altijd’ vertrokken naar andere delen van de wereld. De initiatiefnemers besloten die foto’s vanaf 2020  te publiceren op een speciale Facebookpagina ‘Heuze m’n dörpke’ om te achterhalen wie er zoal opstonden en waar de betreffende families terecht kwamen.

Ze zochten niet alleen namen van gezinshoofden maar ook die van hun kinderen. Het idee was om zoveel mogelijk Heusdense emigranten van toen na 60/70 jaar een gezicht en een naam te geven. De initiatiefnemers rekenden erop dat ontbrekend fotomateriaal zou worden aangeleverd door volgers van de Facebookpagina en dat gebeurde ook. 

Het leek Snijders en Koppens ook aardig om de emigranten van toen te bewegen het 100-jarige Heusden mee te komen vieren. Nadat corona deze plannen aanvankelijk dwarsboomden, gingen ze afgelopen zomer door in sterk afgeslankte vorm.

Nu rest de verzamelde emigratiegeschiedenis van een kwart van de toenmalige Heusdense bevolking. Gemakkelijk te bundelen tot een passende bijdrage aan de lokale geschiedschrijving, vindt   oud-journalist en schrijver Piet Snijders. Zijn plan is nu om dat boek inderdaad van de grond te tillen. Het zal 124 of meer pagina’s A4-formaat omvatten, rijk worden geïllustreerd en voorzien van laagdrempelige teksten. Maar het komt alleen uit bij voldoende belangstelling van het beoogde lezerspubliek. Vandaar dat het ‘Heusdens Emigrantenboek’ kan worden gereserveerd. Bij voorinschrijving à € 19,95; daarna à € 24.95. Prijzen zijn exclusief bezorging/verzending.

Reserveren kan via e-mail pjasnijders@online.nl of tel. 06-38046426. Gelieve naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer op te geven, alsmede het aantal boeken dat men wil hebben. 

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook vertelt Piet Snijders over het boek.