SIRIS.nl

Honderd jaar bijzonder onderwijs in Lierop

In officiële bronnen is terug te vinden dat er al sinds 1683 een school stond in Lierop aan de Hoolstraat (nu De Wertstraat).

Tot 1910 was dit een openbare school met 83 leerlingen. Tussendoor heeft de school ook nog in een gebouw gezeten op de plaats waar nu de parkeerplekken bij zaal Van Oosterhout zijn.

In 1911 werd er voor de meisjes een katholieke (zuster)school geopend in het klooster waar meteen alle 39 meisjes in het dorp werden aangemeld. Er waren vanaf toen twee scholen in het dorp: een openbare school en een katholieke school.

Vanaf een wetswijziging in 1920 werd het bijzonder onderwijs (katholiek/protestants) gelijkgesteld met het openbaar onderwijs qua financiering vanuit het Rijk. Het kerkbestuur ging daarom succesvol onderhandelen met het gemeentebestuur voor de nieuwbouw van twee nieuwe scholen onder één dak. Een jongensschool met twee lokalen en een meisjesschool met twee lokalen. Dat schoolgebouw kennen wij nu als De Vurherd. In 1921 werd dat gebouw in gebruik genomen. Vanaf toen startte officieel het bijzonder onderwijs in Lierop.

In de 100 jaar die hierop volgden zijn er uiteraard nog heel veel zaken veranderd. Uiteraard de onderwijskundige vernieuwingen, personele wisselingen, groei en krimp van het leerlingaantal, het ontstaan van de basisschool in 1985.

De school verhuisde nog twee keer van locatie. Eerst nog negen jaar naar de oude huishoudschool om vanaf 1980 op de huidige locatie te belanden. Toen kwam ook de kleuterschool bij de lagere school.

In de toekomst verhuist de school naar een nieuwe locatie samen met kinderopvangpartner Norlandia.

Vorig jaar kon het 100-jarig bestaan van het bijzonder onderwijs door de covid-19-perikelen, helaas niet gevierd worden.

Dit jaar kan het eeuwfeest wel gevierd worden. Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni is er een feestweek voor alle 179 leerlingen van ’t Rendal en 16 peuters van Norlandia.

Deze feestweek wordt georganiseerd door enthousiaste ouders en teamleden.

Op dinsdag starten ze met de spellen van vroeger. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan bij Henricushof samen met de oudere bewoners van Lierop ouderwetse spellen spelen. De andere kinderen hebben ook een spellenprogramma rondom de school. In de middag maken we de omslag naar het heden en gaan ze op sportpark de Rentkant modernere spellen spelen.

De woensdag staat in het teken van de schoolreis. Ze gaan met alle leerlingen naar Toverland.

Op donderdag is overdag een chilldag in pyjama gepland met een lekkere lunch en een bioscoopervaring. In de avond gaan ze feesten tijdens het zomercarnaval. Dit doen ze in Nirwana samen met de jeugdraad en het jeugdboerenbruidspaar.

Vrijdag staan ze tijdens de ‘Heel Rendal bakt’-dag stil bij het jubileum van juf Ilse, die 25 jaar op onze school werkt. De dag start op het zusterveldje met een ontbijt aan lange tafels. Daarna gaan de leerlingen op allerlei manieren bakken. Om 12.00 uur wordt de feestweek afgesloten samen met de ouders.