Houthandel Looijmans viert 50-jarig jubileum

Deze maand is het exact vijftig jaar geleden dat Jan Looijmans het in Someren gevestigde familiebedrijf Houthandel Looijmans is gestart.

Een prachtige mijlpaal die het bedrijf natuurlijk niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan.

Waar de grondlegger in 1971 ooit is gestart met de verkoop van houten schrootjes vanuit een kleine loods, is het bedrijf anno 2021 getransformeerd naar een ‘wereld van hout’. Dankzij het veelzijdige en brede assortiment kan iedereen terecht bij Houthandel Looijmans.  Van particulier tot aannemer en van zzp’er tot timmerbedrijf.

Familiebedrijf in hart en nieren
Houthandel Looijmans is aan de Kerkendijk 32 in Someren een niet te missen bedrijf. Op het enorme terrein van 16.000 m2 ligt niet alleen een indrukwekkende voorraad van uiteenlopende houtsoorten, ook is er een moderne showroom en een recentelijk ingerichte afhaallocatie waarmee klanten nog sneller kunnen worden geholpen.

Zo groot en uitgebreid als Houthandel Looijmans vandaag de dag is, zo compact en klein startte Jan Looijmans samen met zijn (helaas in 2020 overleden) vrouw Hannie in 1971. Dat dit een rasecht familiebedrijf is, blijkt wel uit het feit dat ook hun kinderen Marcel en Christel al op jonge leeftijd hielpen met allerlei klusjes. Marcel is op zijn achttiende in het bedrijf komen werken en heeft het in het jaar 2000 overgenomen van zijn vader.

Groei en uitbreiding in de loop van de jaren
Dat Houthandel Looijmans de afgelopen vijftig jaar niet bepaald stil heeft gezeten, bewijst de groei die de houthandel heeft doorgemaakt. Ook in moeilijkere periodes (zoals de bouwcrisis in de jaren 2010-2012) heeft het bedrijf doorgepakt door te blijven investeren. Een goed voorbeeld daarvan is de overname van Venlo Hout in 2010. Hierdoor kon Looijmans in Limburg verder groeien.

Maar ook de overname in 2011 van Martens deuren & plafonds is daar een ander voorbeeld van. De wens om ook voor deuren een aparte showroom te hebben, werd daarmee gerealiseerd. Het steeds bredere assortiment zorgde in 2014 voor het besluit om een compleet nieuwe showroom te bouwen waarin het totale assortiment op een plek kon worden gepresenteerd. Vanaf de opening van deze nieuwe showroom werd de oude showroom van (voorheen) Martens gesloten. Onlangs is het winkelassortiment nog verder uitgebreid waarvoor weer het nodige verbouwd is.

Hagel
Ook Houthandel Looijmans werd in juni 2016 helaas ernstig getroffen door de hagelstorm die de regio Someren teisterde. Een heftige tijd volgde en de grote schade die door het extreme weer was ontstaan, was tevens de aanleiding om het gehele bedrijf een grondige opknapbeurt te geven. Zo werden alle asbestdaken van de loodsen vervangen of gesaneerd en werden alle vloeren in de loodsen vervangen. Het jaar 2016 was tevens het jaar dat werd besloten om alle activiteiten van Venlo Hout in Venlo in Someren te concentreren. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in nieuwe machines en transportmiddelen. Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er flinke stappen gemaakt. Zo zijn in 2019 de daken voorzien van zonnepanelen. Binnenkort komen daar nog twee nieuwe elektrische heftrucks bij waarmee alle oude gasheftrucks zijn vervangen.

Onthout ons
In de afgelopen vijftig jaar is er uiteindelijk een prachtig en modern bedrijf gerealiseerd. In al die tijd is Houthandel Looijmans gepassioneerd met hout bezig. Dankzij het gecertificeerde, brede en diepe assortiment van duurzaam hout biedt Houthandel Looijmans een antwoord op elk idee. In de sfeervol aangeklede showroom in Someren start een kennismaking met de welhaast oneindige mogelijkheden om hout in te zetten als (duurzaam) bouwmateriaal.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien waarin Harrie van Horik terug blikt op vijftig jaar Houthandel Looijmans en dat doet hij met Jan Looijmans, Marcel en Marie-Louise Looijmans en de werknemers Daan Raijmakers, Gerard van den Boomen en Maartje Eerden.