Muziekvereniging Sancta Maria huldigt jubilarissen en benoemt Frans van den Einden tot erelid

Muziekvereniging Sancta Maria uit Ommel huldigde op maandag 18 juli de jubilarissen tijdens de laatste repetitie van het seizoen op de jaarlijkse zomeravondactiviteit.

Gehuldigd werden Frans van den Einden, Ria Meijer en Will van de Weijer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ria Meijer is 40 jaar lid en speelt hoorn. Will van de Weijer is 25 jaar lid en speelt tuba. Will is lid van zowel het orkest als de blaaskapel.

Anna van Extel

Frans van den Einden is 60 jaar lid en werd speciaal in het zonnetje gezet. Frans werd benoemd tot erelid van Muziekvereniging Sancta Maria. De familie van Frans was uitgenodigd om deze bijzondere eretitel samen met Frans in ontvangst te kunnen nemen.

Speciaal voor de gelegenheid dirigeerde Frans (inmiddels alweer tien jaar de 2e dirigent) ook twee stukken om het geheel een extra muzikaal tintje te geven. ‘Wir Muzikanten’ en ‘Böhmischer Traum’ zijn speciaal door Frans uitgekozen aangezien hij een voorkeur heeft voor Böhmische- en Egerländer muziek. Na het dirigeren werd Frans tot erelid benoemd door voorzitter Gerard Verberne met een handdruk, oorkonde en een bedankje aan de familie.

Anna van Extel

In zestig jaar heeft Frans zich breed ingezet voor de vereniging. Op 7 juli 1962 kwam Frans als 11-jarige op zijn eerste repetitie bij wat toen nog heette RK Kerkelijke fanfare Sancta Maria. Iedereen kwam nog gewoon te voet of met het instrument op de fiets naar de repetitie of een optreden.

De wekelijkse repetities werden gehouden bij Eijsbouts in het café totdat het toenmalige nieuwe gemeenschapshuis De Kluis de vaste thuishaven van de fanfare werd. Inmiddels is dit oude gemeenschapshuis vervangen voor een geheel nieuw gebouw en is de RK Kerkelijke Fanfare veranderd in Muziekvereniging Sancta Maria. 

Anna van Extel

Als muzikant startte Frans op trompet, die al snel werd omgewisseld voor de solobugel. Op 12-jarige leeftijd is Frans ook gaan meespelen bij blaaskapel (toen nog boerenkapel) d’Ommelaers. Die hadden en hebben altijd al het motto “Zonder drank geen klank”, maar voor Frans is er geen bier. In plaats van bier werd er altijd een reep Kwatta geregeld. Door chocolade eten in plaats van bier drinken werd Frans al snel verantwoordelijk voor de centenpot, waarna hij al vlug tot penningmeester van de blaaskapel werd aangewezen. Een functie die hij 54 jaar lang heeft bekleed totdat de laatste centen van de kapel officieel in de algemene financiële boekhouding van de muziekvereniging zijn overgegaan. Frans is zelfs 15 jaar muzikaal leider van de blaaskapel geweest.

Door het penningmeesterschap van de kapel was de stap om toe te treden tot het bestuur snel gemaakt en van 1976 tot 2003 (27 jaar) was Frans actief in het bestuur. Vanuit het bestuur heeft Frans lange tijd in de jeugdcommissie gezeten die tot wel dertig leerlingen in opleiding had.

Frans is ook een van de drijvende krachten achter de muziekfeesten op het Onze Lieve Vrouweplein. Bij een lustrumviering van de muziekvereniging of kapel werd een grote tent gebouwd op het plein. Financieel, maar ook organisatorisch was dit altijd een flinke klus om te klaren. Frans zat jarenlang in de muziekcommissie en onderhield de contacten met de diverse verenigingen of kapellen die op de feesten kwamen optreden en voor de verenigingen in de jaarlijkse uitwisselingsconcerten.

De optredens en verplichtingen voor de muziekvereniging zijn door de jaren heen flink veranderd. Vroeger speelden ze elk weekend in mei in de kerk tijdens het Plechtig Lof. Frans heeft het aantal leden zowel zien toe- als afnemen. Met 65 muzikanten op concours tot een minimale bezetting van 25 personen.

Anna van Extel

In de voetsporen van Frans speelt echtgenote Mariëlle klarinet en hebben twee van zijn kleinkinderen gekozen voor het slagwerk.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.