Hulp gezocht bij verfilming ‘Burgemeestersmoord’

Het verhaal van de moord op de burgemeesters Piet Smulders van Someren en Willem Wijnen van Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog moet verteld blijven worden.

Daarom verschijnt dit verhaal in september 2024 op het witte doek, als de beide dorpen hun 80-jarige bevrijding vieren.

Op initiatief van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide wordt hiervan een film gemaakt door Kameleon Films en De Peelpioniers die in 2019 ook de film Van Zùmmere en nie Baang gemaakt hebben.

De families van de slachtoffers zijn nauw betrokken bij het vooronderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd. De filmmakers zijn op zoek naar mensen die mee willen helpen, zowel voor als achter de camera's. Heb je interesse stuur dan een e-mail met je contactgegevens (naam en telefoonnummer) naar burgemeestersmoord@wehrmachthuisje.nl. De voortgang van dit project is te volgen op Facebook en Instagram (zoek op burgemeestersmoord).

Het verhaal

Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. De moord op twee landwachters bij Beek en Donk is de aanleiding voor een wraakactie van de SS. 

In de avond van 14 augustus 1944 worden burgemeesters Piet Smulders en Willem Wijnen evenals de anti-Duitse ondernemer Frans Eijsbouts uit Someren aan huis opgehaald door de Nederlandse SS, met de mededeling dat ze mee moesten naar Vught voor verhoor. De chauffeur vreesde voor panne omdat de auto met acht personen te zwaar beladen was. Op de Kanaaldijk in Someren-Eind werd de auto stilgezet. Iedereen moest uit de auto en vrijwel direct wordt er geschoten. Frans Eijsbouts wordt in zijn arm geraakt, rolde in de sloot en hield zich dood. Hij overleefde de aanslag, maar de beide burgemeesters werden dodelijk getroffen.

Planning

De rolverdeling is nog niet bekend en de casting wordt binnenkort opgestart.

Eind juli staan de opnames gepland gedurende drie weken.

Jezelf aanmelden voor deelname, zowel voor als achter de schermen, aan het project kan door een e-mail te sturen naar burgemeestersmoord@wehrmachthuisje.nl.