Acteurs, actrices en 'helpers' gezocht bij verfilming ‘Burgemeestersmoord’

Het verhaal van de moord op de burgemeesters Piet Smulders van Someren en Willem Wijnen van Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog moet verteld blijven worden.

Daarom verschijnt dit verhaal in september 2024 op het witte doek, als de beide dorpen hun 80-jarige bevrijding vieren.

Op initiatief van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide wordt hiervan een film gemaakt door Kameleon Films en De Peelpioniers die in 2019 ook de film Van Zùmmere en nie Baang gemaakt hebben.

Wil jij graag meedoen met de film over de burgemeestersmoord?

Ze zoeken nog acteurs/actrices en mensen die achter de schermen willen meehelpen.

De eerste auditieronde vindt plaats op vrijdagavond 31 maart en zaterdag (hele dag) 1 april.

Zie ook de link hieronder of eventueel op de facebookpagina Burgemeestersmoord.

Voor crew/achter de schermen -> https://forms.gle/S1S4j64pjgMRiVkb6

Het verhaal

Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. De moord op twee landwachters bij Beek en Donk is de aanleiding voor een wraakactie van de SS. 

In de avond van 14 augustus 1944 worden burgemeesters Piet Smulders en Willem Wijnen evenals de anti-Duitse ondernemer Frans Eijsbouts uit Someren aan huis opgehaald door de Nederlandse SS, met de mededeling dat ze mee moesten naar Vught voor verhoor. De chauffeur vreesde voor panne omdat de auto met acht personen te zwaar beladen was. Op de Kanaaldijk in Someren-Eind werd de auto stilgezet. Iedereen moest uit de auto en vrijwel direct wordt er geschoten. Frans Eijsbouts wordt in zijn arm geraakt, rolde in de sloot en hield zich dood. Hij overleefde de aanslag, maar de beide burgemeesters werden dodelijk getroffen.

Eind juli staan de opnames gepland gedurende drie weken.