IVN-lezing ‘Nieuwkomers in de natuur: een lust of een last?’

IVN Asten-Someren heeft op donderdag 28 oktober de lezing ‘Nieuwkomers in de natuur: een lust of een last?’ op het programma staan.

De lezing wordt verzorgd door Mari de Bijl en is van 20.00 tot 21.30 uur in IVN-clubgebouw De Stulp in Asten.

Nieuwkomers in de natuur; een lust of een last? Er verschijnen steeds meer nieuwe diersoorten in onze natuur. Stiekem verdwijnen er ook veel soorten maar daar gaan we het maar even niet over hebben. Niet te lang in ieder geval. Sommige nieuwkomers worden hartelijk ontvangen en zijn zeer welkom zoals de zeearend, visarend, boomkikker, das en zwarte wouw. Andere soorten leiden tot discussies zoals de wolf en het zwijn. Hoe gaan we hier mee verder? Wat zijn de problemen en zijn ze oplosbaar? Kunnen we iedereen tevreden stellen?Weer andere soorten zijn ongewenst zoals de tijgermug, watercrassula, de processierups en de Japanse duizendknoop. Misschien moeten we wat zorgvuldiger met onze import omgaan? We sjouwen niet alleen zelf de hele wereld over maar ook met planten en dieren doen we dat. Er worden een hoop soorten nader bekeken met waar dat mogelijk is een persoonlijke ervaring van de lezinggever. Hoezo had Mari 15 jaar geleden al een wilde kat bij zijn woonstek die zijn kippen een kopje kleiner maakte? Die kwam toen nog helemaal niet in Nederland voor! Toch?

Weer andere soorten zijn ongewenst zoals de tijgermug, watercrassula, de processierups en de Japanse duizendknoop. Misschien moeten we wat zorgvuldiger met onze import omgaan? We sjouwen niet alleen zelf de hele wereld over maar ook met planten en dieren doen we dat. Er worden een hoop soorten nader bekeken met waar dat mogelijk is een persoonlijke ervaring van de lezinggever. Hoezo had Mari 15 jaar geleden al een wilde kat bij zijn woonstek die zijn kippen een kopje kleiner maakte? Die kwam toen nog helemaal niet in Nederland voor! Toch?