JOEK realiseert interactieve wandelroute in kader van 80-jarig bestaan

De vereniging JOEK uit Someren bestond in 2022 80 jaar.

In het kader van dit eiken jubileum zijn verschillende initiatieven ontstaan. Een daarvan was het oprichten van een permanente wandelroute van 8 kilometer in Someren.

Het JOEK Blarenpad werd op zaterdag 13 mei officieel geopend door burgemeester Dilia Blok en voorzitter Robert Hurkmans.

De vereniging JOEK is natuurlijk vooral bekend als de organisator van de jaarlijkse Kennedymars. Daardoor is de link met wandelen snel gemaakt. Bij eerdere jubilea van de vereniging of de Kennedymars heeft JOEK reeds vele blijvende herinneringen in het dorp achtergelaten. Bijvoorbeeld de buste van John F. Kennedy en vloerplaat op het bordes van het gemeentehuis en de twee eiken aan het begin van de Kanaalstraat.

Daar komt nu een blijvende, leerzame en interactieve wandelroute van 8 kilometer bij. Leuk voor toeristen, maar zeker ook voor inwoners van Someren.

De nieuwe wandelroute loopt door alle wijken van Someren Dorp. Op acht plekken, na elke kilometer, staat een bord met informatie over (de geschiedenis van) die wijk of plek, soms ook gerelateerd aan JOEK. Ook staan er QR-codes op deze borden die verwijzen naar een website met daarop meer foto-, beeld- of geluidsbestanden te vinden zijn. Het start- en eindpunt van de route ligt op het Wilhelminaplein, maar uiteraard kan de route op elke willekeurige andere plek worden gestart. 

Bij de totstandkoming van deze wandelroute heeft JOEK de samenwerking gezocht en hulp gekregen van de gemeente Someren, Stichting Someren Natuurlijk en heemkundekring De Vonder. Dankzij de hulp van deze partijen is een mooie, blijvende en tevens leerzame herinnering aan het eiken jubileum ontstaan waar de vereniging trots op is. 

Overigens heeft JOEK ook dit jaar en volgend jaar weer twee jubilea te vieren. Dit jaar, 2023, zal namelijk de 50e Minimars worden georganiseerd en volgend jaar de 60e Kennedymars. Omtrent deze jubilea zullen ook de nodige activiteiten en feestelijkheden worden georganiseerd.