Jongeren maken zich op voor bijzondere première van film Wending in Amsterdam

De film Wending gaat op zondag 12 september in première in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Dit is een speelfilm tegen pesten gemaakt door jongeren in coronatijd.

De film wil confronteren om mensen bewust te maken van de verschrikkelijke gevolgen die pesten tegenwoordig heeft op bijvoorbeeld de mentale gezondheid van jongeren.

Willem Schoof

Wending is het geesteskind van filmmaker Joop Kessels uit Heeze. In 2019 besloot hij de Peelpioniers te benaderen om samen met jongeren uit de regio de film te gaan realiseren. Tijdens de versoepelingen van de coronamaatregelen in de zomer van 2020 werden audities gehouden en werd de film opgenomen. Nu de maatregelen weer enigszins versoepeld zijn, kunnen de initiatiefnemers van de film eindelijk hun film in première laten gaan.

Aan het project werkten ruim honderden jongeren uit de Peelregio mee en vooral voor hen moeten de vertoningen onvergetelijk worden. Daarom wordt er nu een speciale premièremaand gehouden met als absoluut klapstuk een première bij Pathé Tuschinski in Amsterdam. Dit theater werd onlangs nog verkozen tot de mooiste bioscoop ter wereld.

Wending is een heftige film, want de film wil mensen confronteren met de gevolgen van pesten door dingen te laten zien die normaal gesproken onbesproken blijven.

Het verhaal gaat over Max en Floor. Zij zitten met elkaar in een klas op een school waar veel gebeurt. Floor wordt in het nieuwe schooljaar steeds meer het slachtoffer van pesterijen en Max lijkt hier ook een rol in te hebben. De twee ontwikkelen een bijzondere band die er uiteindelijk toe leidt dat hun levens flinke wendingen krijgen.

Willem Schoof

Behalve een heleboel lokaal talent zullen er in de film ook een aantal bekende Nederlanders te zien zijn, zoals oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, de twaalfjarige wereldkampioen kickboksen Amira Tahri, voormalig topbasketballer Henk Pieterse en het veertienjarige danstalent Daniel Stosic uit Deurne.

Na premières in Pathé Tuschinski en De Ruchte in Someren zal de film verspreid worden via (lokale) theaters en scholen.

Kaarten zijn te bestellen op www.wending.tv.

De landelijke première in Pathé Tuschinski is op zondagavond 12 september. De première in De Ruchte is op vrijdag 17 september.

Hierna volgen reguliere vertoningen in De Ruchte op 18, 19, 24 en 25 september. Er komt ook nog een première-avond in Heeze.

Harrie van Horik van SIRIS-tv praat met Geert Bukkems van de Peelpioniers, de hoofdrolspelers Sanne van de Moosdijk en Maico Veltrop en met de regisseur Eric Joosten. Dit interview is te zien op SIRIS-tv, www.siris.nl en SIRIS-Facebook.