Kerstboodschap burgemeester Dilia Blok

Op zondag 18 december sprak burgemeester Dilia Blok haar kerstboodschap uit tijdens het kerstconcert in de Lambertuskerk in Someren.

Eric Driessen

Haar boodschap:

,,Kerst is een feest van innerlijke vrede. Een tijd van hoop, licht en warmte. Van samenzijn, maar ook van je veilig voelen en een dak boven je hoofd hebben. Het traditionele kerstverhaal vertelt dat Jozef en de hoogzwangere Maria na een hele lange voetreis met ezel, uitgeput in Bethlehem aankwamen (voor de volkstelling). Daar zochten ze onderdak, zodat Maria veilig kon bevallen. Ze gingen van deur tot deur, maar werden overal weggestuurd. Elke herberg was vol. Uiteindelijk streek een herbergier over zijn hart en bood het jonge stel zijn stal aan. Daar werd Jezus geboren. Helaas waren ze niet lang veilig. Koning Herodus gaf opdracht alle pasgeboren kinderen te doden, omdat hij zich bedreigd voelde door de geboorte van deze Koning van de joden (de Messias). Jozef en Maria moesten met kindje Jezus het land ontvluchten.

Ook in onze tijd, ruim tweeduizend jaar later, zijn helaas nog altijd veel mensen op de vlucht voor en door oorlog en geweld. Op zoek naar veiligheid, onderdak, warmte en geborgenheid. Want waar je ook geboren bent en wat je achtergrond ook is: mensen hebben overal ter wereld dezelfde wensen. Gerard van Maasakkers zegt het zo mooi in zijn lied: ‘Hier heur ik thuis’. Hier heur ik thuis en waar ik ook hene ga, hier heur ik thuis. En waor ik ook kom en waor ik ook gao, wat ik van de wereld ook ken, de mensen van hier kom ik overal tegen, zo vuul ik me thuis waor ik ben. 

Someren is een gemeente waarin iedereen zich thuis mag voelen. Dat vinden we met velen en toch gaat dat niet vanzelf. De verharding is voelbaar aanwezig. Maar geweld, bedreigingen en beledigingen mogen we nooit normaal gaan vinden. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven en hier aandacht voor hebben. Ook als er grote meningsverschillen zijn. Want hoe mooi is het als we mensen die op de vlucht zijn, dat gevoel van ergens thuishoren kunnen geven. Zodat ze kunnen zijn wie ze zijn en kunnen geloven wat ze willen geloven, zonder gevaar te lopen. Juist nu in deze kersttijd. En dat we hen een beetje warmte en hoop kunnen bieden. En bovenal dat ze tot rust komen en veilig zijn tot hun eigen thuis weer veilig is. 

Ook in onze eigen omgeving zijn er mensen die het moeilijk hebben. Door de stikstofcrisis, de energiecrisis en de stijgende prijzen komen mensen in de problemen. Een warm thuis en een goede maaltijd is helaas ook in ons land niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als gemeente kunnen we niet genoeg benadrukken dat we hopen dat mensen het aangeven als ze hulp nodig hebben. Niemand hoeft het alleen te doen. Met elkaar komen we ook deze crisis weer door. 

Ook voor veel jongeren is het een lastige tijd. Stress, somberheid en gedachten over zelfdoding nemen toe. De nasleep van corona, de grote prestatiedruk en de hoge sociale verwachtingen die ze ervaren, spelen daarbij een rol. In een bemoedigende brief begin november, zegt koningin Maxima tegen jongeren dat praten helpt en dat het belangrijk is gevoelens te delen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn, niet alles wat je doet hoeft te lukken. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn. Dat hebben we de afgelopen jaren allemaal ervaren. Deel je zorgen en je onzekerheden, dan is hulp en steun nooit ver weg. 

Gelukkig willen velen van ons graag iets betekenen voor een ander. Het mooie initiatief ‘Hartenwens Someren’ verbindt wensen en mensen met elkaar. Zo zijn er talloze voorbeelden groot en klein, waarbij mensen iets voor elkaar doen en er voor elkaar zijn. Vaak hebben ze niet eens in de gaten hoeveel ze voor anderen betekenen. 

In het programma 'Beste Zangers' zong Jaap Reesema het lied ‘Helden’ voor Ferdi Bolland. Het lied raakte me vooral vanwege de positieve insteek. Het gaat erover dat we eigenlijk allemaal helden zijn, op onze eigen manier.

Ook Someren kent veel helden. Ik denk aan Amanda van Gennip die afgelopen zomer in Rome de Europese titel op de 1 meter plank veroverde bij het Europees kampioenschap schoonspringen. Een bijzonder indrukwekkende prestatie van een krachtige, moedige vrouw die een inspiratiebron en voorbeeld is voor haar eigen omgeving en ver daarbuiten. 

Ook denk ik aan de Lieropse judoka Joanne van Lieshout, zij prolongeerde afgelopen zomer in Ecuador de wereldtitel bij de junioren. Voor de tweede keer pakte ze goud bij het WK judo tot 21 jaar. Zo jong en dan al zo’n bijzondere prestatie neerzetten, dat dwingt respect af.

Diede van den Heuvel is voor veel van onze jongste inwonertjes een heldin, zeker nu zij deze maanden op het podium mag staan met de echte K3. De show die volle zalen trekt heet ‘Kom erbij!’ Hoe toepasselijk is dat in deze tijd. Openstaan voor anderen, openstaan voor verandering, meebewegen met de tijd en met dingen die op ons pad komen. Niemand buitensluiten, niet pesten en oordelen. 

Ook Louis van den Bosch komt in mijn gedachten op. Een unieke dorpsgenoot die altijd ‘goede zin’ had. Zijn lijfspreuk was: “Eens zullen wij ons dit alles glimlachend herinneren.” Een wijs levensmotto. Ik hoop dat ‘zijn’ mooie, kleurrijke bankje voor De Ruchte velen inspireert en motiveert. 
Zomaar vier namen, vier helden, maar er zijn er zovelen meer, van alle leeftijden in alle dorpen!

Want als we ons inzetten voor elkaar en het goede in onszelf naar boven halen, dan zijn we allemaal helden. Dan maken we samen mooie herinneringen en die blijven voor altijd. Oorlogen, crises en conflicten gaan voorbij, wat overblijft is de manier waarop we ermee omgaan. Laten we op zoek gaan naar de held in onszelf. En dat hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Die handreiking naar elkaar, de extra aandacht voor iemand die eenzaam is, het zorgen voor familieleden, het kopje soep voor de buurman. Maar ook muziek maken voor anderen, een vereniging laten draaien of een boodschap doen voor iemand die ziek is. In ieder van ons schuilt een held.

Kerst is een tijd van licht. Er is altijd een ster die straalt en ons de weg wijst. Ik hoop van harte dat u mag genieten van de bijzondere laatste dagen van het jaar. De dagen van verbondenheid, hoop, warmte en goede wensen.

Ik wens u allen sfeervolle kerstdagen toe en een hartverwarmend 2023.

Dilia Blok, burgemeester

Eric Driessen

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.