SIRIS-boegbeeld Klaas van Houts overleden

Klaas van Houts uit Someren-Eind, de legendarische verslaggever van SIRIS-radio, is op vrijdag 2 juli overleden.

Klaasje, zoals iedereen hem liefkozend noemde, werd 76 jaar.

Klaas werd enkele jaren geleden, na het overlijden van zijn vrouw Fien, getroffen door de Ziekte van Parkinson. Na een val eerder deze week ging zijn fysieke gesteldheid flink achteruit. 

Het overlijden van Klaas komt voor iedereen onverwacht. Iedereen, want Klaasje kende iedereen en iedereen kende Klaasje.

Dat kwam de lokale omroep SIRIS begin jaren negentig goed uit. Klaas werd in 1991 de eerste betaalde kracht van de omroep. Iedere dag deed hij de interviews voor toen nog alleen de radio.

De interviews deed hij op zijn geheel eigen wijze. Liefst in het d'Ends, zonder opsmuk en zonder op de klok te kijken. Klaas was de man van de lange interviews met de gouden en diamanten bruidsparen. Klaas was op z'n best bij het interviewen van senioren, van mensen met een beperking, van 'gewone' mensen. 

Klaas van Houts was de beste verslaggever bij carnavalsactiviteiten, sportwedstrijden, het Ziekentriduüm, activiteiten in zorgcentra en vooral bij de uitreiking van koninklijke onderscheidingen. 

Ook na zijn pensioen deed hij verslag van de lintjesregens in Someren. Op één uitreiking na, namelijk die aan hem zelf. In 2016 ontving Klaas de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Klaas was niet alleen bekend en geliefd vanwege zijn werk bij SIRIS. 

Hij was sinds 1969 vrijwilliger bij voetbalvereniging SSE in Someren-Eind. Klaas was medeoprichter, penningmeester (1969-1975) en voorzitter (1998-2004) van SSE. Daarnaast was hij ruim veertig jaar actief als jeugdleider en trainer en was hij (2004-2014) contactpersoon voor sponsoren. Ook was hij betrokken bij het bezorgen van het clubblad, was hij mede-organisator van de jaarlijkse SSE-voetbaldagen en lid van de werkploeg. Klaas was ook actief bij de Wielervrienden SSE bij de organisatie van wielerrondes in Someren-Eind.

Vanaf 1976 was Klaas vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Plattevonder in Someren-Eind. Klaas was onder meer actief als advertentiewerver voor en redacteur van de carnavalskrant, mede-oprichter en tekstschrijver van cabaretgroep De Snuffelaars en samensteller van het jubileumboek 1956-2014. Verder heeft hij vele jaren opgetreden tijdens de zanikavonden, onder meer met creaties als Januske Sukkel, Sjagerijnig Peerke en De Vuilnisman en liep hij als eenling mee in de optochten.

Daarnaast was Klaas vrijwilliger bij verzorgingshuis Peeljuweel en Sonnehove. Wekelijks begeleidde hij bewoners tijdens een wandeling.

Klaas was ook nog vrijwilliger en voorzitter (medio jaren tachtig) van Biljartvereniging Krijt op Tijd in Someren.

En dan zijn we er nog niet. Klaas bezocht zijn hele leven lang dorpsgenoten die het moeilijk hadden.

De Somerense en vooral de d'Endse gemeenschap verliezen met Klaas een markante dorpsgenoot, die heel veel mensen plezier heeft bezorgd.

Mensen, die Klaas gekend hebben, mogen zich gelukkig prijzen.

Wij van SIRIS doen dat in ieder geval.

Hieronder ziet u het filmpje van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan Klaas.