Koninklijke onderscheiding voor André van Rooij

André van Rooij uit Asten ontving op dinsdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk reikte de onderscheiding uit aan André.

Anna van Extel

Nadat André (73 in 1981 lid werd van het Astens mannenkoor werd hij al gauw zeer actief. Noem een werkgroep of commissie, de kans was groot dat hij er in zat of zit. Hij was namens het Astens Mannenkoor 25 jaar lang jurylid en een tijdlang leider van een groep juryleden tijdens de jaarlijkse zeskamp van gezamenlijke buurtverenigingen.

Twee zaken verdienen aparte vermelding: van 1991 tot 2001 was hij 10 jaar lang penningmeester en de financiën waren bij hem in goede handen. Als tweede steekt hij jaarlijks veel tijd in de voorbereiding van het Goudenparenconcert. Als lid van het organisatiecomité bezoekt hij vooraf alle paren om informatie op te halen, uitleg te geven en nadien wordt er nog geëvalueerd. Uiteraard is hij de dag van het concert zelf ook de hele dag in touw.

In 1992 was André  mede-oprichter van zangroep Toffel Vier. Deze groep treedt vele malen per jaar op, vaak voor de hulpbehoevende of oudere medemens in bejaardencentra of verzorgingshuizen, maar ook voor gehandicapten- en seniorenverenigingen, het Rode Kruis of De Zonnebloem. André is niet alleen actief als zanger, maar hij regelt de voorbereiding van optredens, de samenstelling van het repertoire, het vervoer van spullen naar optredens en voert het secretariaat. Daarnaast organiseert hij het jaarlijkse groepsuitje en stelt hij al jarenlang een repetitieruimte bij hem thuis beschikbaar. Men noemt hem behulpzaam en creatief alsmede een gouden kracht binnen deze groep.

Van 2000 tot 2018 was André actief als penningmeester en jurylid in de optochtencommissie van CV De Klot in Asten. Na enkele vergaderingen in de voorafgaande maanden was hij uiteraard ook de hele carnavalsmaandag aanwezig bij het inschrijven, als jurylid of regelaar tijdens de optocht en nadien tijdens de prijsuitreiking. Alles was altijd tot in de puntjes geregeld, van kosten tot het uitdelen van het prijzengeld. 

André verzorgt de administratie voor de begraafplaats in Asten, houdt het overzicht van de aanwezige graven actueel, onderhoudt contacten met families over het plaatsen of verwijderen van grafstenen en verzorgt de administratie bij o.a. begrafenissen en verplaatsingen. André doet dit met grote nauwkeurigheid en inzet. Daarnaast zet hij zich in voor de locatieraad in Asten. 

Anna van Extel

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien, gemaakt door Monique Martens, Anna van Extel en Rob Fritsen van SIRIS-tv.