Koninklijke onderscheiding voor Henriëtte Tinnemans-Raijmakers

Henriëtte Tinnemans-Raijmakers uit Asten ontving op dinsdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk reikte de onderscheiding uit aan Henriëtte.

Voor de EHBO-vereniging Asten is Henriëtte (68) sinds 1985 een actief en betrokken lid. Zij is aanwezig bij diverse evenementen door het jaar heen om de EHBO-post te bemannen. Van 1989 tot 1995 was ze secretaris en nadien 24 jaar lang redactielid van het clubblad. Ze maakte o.a. mooie verslagen van oefeningen en opvallend was haar taalkundige punctualiteit. Henriëtte zat regelmatig in de kascontrolecommissie.

Anna van Extel

Net als haar echtgenoot Fons zet ook Henriëtte zich actief in voor Stichting Een Aarde. Sinds 2008 is ze een aantal dagdelen per week aanwezig in de kringloopwinkel, waar zij zich vooral bezig houdt met het beoordelen van ingekomen goederen en wat wel of niet geschikt is voor de winkel. Henriëtte staat bekend als een aanpakker, die altijd enthousiast en energiek is. Men maakt dankbaar gebruik van het feit dat ze alles graag netjes en opgeruimd ziet. Ze zit ook in de poetsploeg zit die de gehele winkel elke week een grote poetsbeurt geeft.

Als vrijwilliger is Henriëtte eveneens aanwezig bij diverse jaarlijkse, vaste evenementen, denk aan de braderie en de boekenbeurs.

Daarnaast is Henriëtte actief als mantelzorger. Van 1994 tot 2019 deed ze veel voor twee directe buurvrouwen, die mede door haar inzet lang zelfstandig konden blijven wonen. Henriëtte kookte extra, vergezelde hen bij (dokters)afspraken en hield permanent een oogje in het zeil. Het was voor familieleden een geruststellende gedachte dat er in nood altijd iemand direct in de buurt was om hulp te verlenen.

Vanaf 1996 is Henriëtte mantelzorger voor haar moeder.

Natuurlijk valt dergelijke zorg deels onder hetgeen je van een dochter mag verwachten, maar zij steekt hier wel heel erg veel tijd en energie in. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat haar moeder met de respectabele leeftijd van bijna 99 jaar nog altijd in Someren zelfstandig kan wonen.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien, gemaakt door Monique Martens, Anna van Extel en Rob Fritsen van SIRIS-tv.