Koninklijke onderscheiding voor Jan Welten

Jan Welten uit Asten ontving op dinsdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Anke van Extel-van Katwijk.

Anna van Extel

De verdiensten van Jan (74):

Stichting Jong Nederland Asten is een actieve stichting in Asten met vele leden en een groot aantal vrijwilligers en vrienden van. De stichting splitst zich uit in Jeugdwerk en de muziekvereniging, waarvoor Jan zich al jaren binnen diverse geledingen inzet. Bij het Jeugdwerk begon Jan in 1970 als leider van de junioren en daarna organiseerde hij drie jaar lang als hopman wekelijkse bijeenkomsten. Ook was hij betrokken bij de kampweken. 

Voor de Stichting Jong Nederland houdt Jan zich vanaf 1980 bezig met de inzameling van oud papier. Eerst een aantal uren per week, maar sinds zijn pensionering is hij hiermee een aantal dagen per week bezig.

Trouw aanwezig in de loods om te sorteren, te verwerken en allerlei andere voorkomende werkzaamheden te verrichten. Ook haalt hij mee papier op.

Jan heeft deze activiteit met een paar anderen zelf opgezet, toen de financiële situatie van de vereniging noopte tot het aanboren van nieuwe inkomstenbronnen en tot op heden is dit nog altijd een belangrijke inkomstenbron voor de vereniging.

In 1991 begon Jan met het opzetten van het archief en dit was een flinke klus. Sindsdien houdt hij alles bij voor het jeugdwerk, de muziekvereniging, de stichting en het oud papier. Vervolgens heeft hij alles gedigitaliseerd en houdt hij het archief perfect op orde.

Jan is altijd aanwezig om hand- en spandiensten te verlenen bij kleine, maar ook grote klussen zoals de verbouwing van de blokhut en de bouw van de papierloods.

Bij de muziekvereniging is Jan sinds 1974 lid van de drumband, de voorloper van de huidige muziekvereniging. In 1975 ging de drumband bijna ter ziele vanwege het lage ledenaantal en het was mede dankzij Jan dat dit niet gebeurde. Hij werd commissielid en haalde zijn lesbevoegdheid, waarna hij ook enkele jaren als klaroeninstructeur les aan de leden gaf.

Anna van Extel

Tussen 1977 en 1984 verzorgde hij samen met zijn echtgenote de uniformen van alle leden en van 1979 tot en met 1982 was hij bestuurslid.

Vanaf 1980 verzorgde Jan ruim twintig jaar de berging, het onderhoud van diverse spullen en instrumenten alsmede was hij verantwoordelijk voor de prijzenkast in de blokhut aan de Dijkstraat.

Ook was hij namens Jong Nederland ongeveer 10 jaar coördinator voor het afzetten van de wegen voor de carnavalsoptocht van De Klot.

Samen met zijn echtgenote heeft hij jarenlang de carnavalskielen voor alle leden van de marchingband verzorgt en bracht hij jarenlang het clubblad ’t Bleijke rond.

Eén onderdeel verdient nog een aparte vermelding:

Het koor Incantare is sinds 2005 onderdeel van de muziekvereniging. Naast meezingen, doet Jan veel voor dit koor. Hij zet vóór de repetities de stoelen en instrumenten klaar en ook ná de repetitie is hij actief als barkeeper tijdens de nazit. Jan regelt veel logistieke zaken voor concerten, beheert de presentielijsten, zorgt dat alle koorleden een complete map met actuele muziekstukken hebben en hij houdt het archief bij.

Men omschrijft Jan als iemand die liefst niet op de voorgrond acteert, betrokken, zorgzaam en met een goed gevoel voor humor.

Iemand dit zich al 52 jaar vol overgave inzet binnen alle geledingen van Jong Nederland en veel voor deze vereniging heeft betekend en nóg betekent. De voorzitter noemt hem ‘een vrijwilliger waarmee men goud in handen heeft’.

Naast zijn inzet voor Jong Nederland heeft Jan van 2003 tot 2009 één avond per week als begeleider geholpen bij activiteiten van bewoners van verpleeghuis De Nieuwenhof in Deurne.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien, gemaakt door Monique Martens, Anna van Extel en Rob Fritsen van SIRIS-tv.