Koninklijke onderscheiding voor Twan Loomans

Twan Loomans uit Asten ontving op dinsdag 26 april de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk reikte de onderscheiding uit aan Twan.

Anna van Extel

Sinds 2005 is Twan (60) op vele gebieden actief voor Kans Plus Asten-Someren-Deurne. Hij begon als vrijwilliger bij de tweewekelijkse soosavond op zondag in Den Dissel. Het programma mee voorbereiden en trouw aanwezig als begeleider en meedoen op de avond zelf. Ook gaat hij jaarlijks als begeleider mee op zomerkamp en ook dit kamp vraagt veel voorbereiding. Waar Twan ook veel plezier aan beleeft is het begeleiden van percussiegroep De Vrolijke Noot. Voor deze percussiegroep zet hij alle spullen klaar voor de repetities, hij speelt mee en zorgt dat alles geregeld wordt voor optredens. Als het nodig is, vervangt hij tijdens optredens de dirigent.

Verder is Twan actief in de werkgroep carnaval en vele andere jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals de paasbrunch, wielerdriedaagse, kerstmarkt en kerstspel. Bij uitstapjes is hij eveneens meestal als begeleider aanwezig. Men ziet hem als een echt verenigingsmens, waarmee iedereen goed kan opschieten. Een teamplayer die rust uitstraalt en die zich niet snel laat opjagen. Maar ook iemand die graag grappen maakt.

Daarnaast is Twan al ongeveer 40 jaar als Piet betrokken bij de Sinterklaasintocht in Asten. Vanaf 2005 werd deze inzet veel intensiever, want toen werd hij vrijwilliger voor Stichting Intocht Sinterklaas Asten (SISA), die vele extra activiteiten rondom de Sinterklaasperiode organiseert, denk ook aan activiteiten als een Pietentheater of een sinterklaasfilm.

Sinds enkele jaren is hij zelfs hoofdpiet en deze rol vervult hij met verve. Vanaf november begint het seizoen voor de Pietencentrale en legt hij vele huis- en bedrijfsbezoeken af.

Als 9-jarige jongen werd Twan lid van Jong Nederland en vervolgens actief bij zowel bij het Jeugdwerk als de muziekvereniging. In de jaren ’70 was hij achtereenvolgens groepsleider van de Rakkers, de junioren en senioren. Nadien was hij ongeveer 8 jaar lid van de kookstaf tijdens het jaarlijkse kamp.

Sinds 1995 is Twan tambour-maître van de fanfare, het eerste aangezicht van het muziekkorps als men uitrukt. Daarnaast was hij van groot belang voor de continuïteit van het percussie-ensemble/de slagwerkgroep. Bijna 40 jaar zette hij zich voor deze groep in en fungeerde als een soort van ‘vaderfiguur’, met name voor de wat jongere leden, die hij advies gaf, aanstuurde en motiveerde. Verder staat Twan altijd direct klaar om mee te helpen bij de opbouw en afbraak van evenementen en vervult hij daarnaast tijdens grote evenementen al jarenlang de rol van toneelmeester, zodat alles op en rond het podium vlekkeloos verloopt. 

Inmiddels is Twan ook actief binnen het koor Incantare, eerst alleen als toneelmeester maar inmiddels ook als zanger.  

Ook Jong Nederland ziet hem als een echt verenigingsmens en iemand die altijd klaar staat voor een ander, zowel binnen als buiten de vereniging.

Anna van Extel

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien, gemaakt door Monique Martens, Anna van Extel en Rob Fritsen van SIRIS-tv.