Levendige dagbestedingsmarkt bij Alzheimer Café Peelland

Het was een experiment voor de werkgroep Alzheimer Café Peelland (ACP), afwijken van de traditionele landelijke opzet.

Geïnspireerd door het thema van Wereld Alzheimerdag op 21 september - Samen op Pad - werd besloten de samenwerking te zoeken met de aanbieders van dagbestedingsopvang voor mensen met dementie en met hen een dagbestedingsmarkt te organiseren.

Die samenwerking kwam er en dat leidde tot de bedoelde markt op dinsdag 6 september in De Beiaard in Asten.

In gesprek

Direct voorafgaand aan de markt was er een bijeenkomst in de grote zaal van De Beiaard. Buiten de twintig mensen van de dagbestedingslocaties en de ruim tien vrijwilligers van ACP volgden zo’n vijftig gasten het gesprek tussen gespreksleider Jac Huijsmans en gastspreker Marion Staals-Vermeulen, casemanager dementie bij Savant. Aan de orde kwamen zaken als “Hoe kan men zich op dagbesteding oriënteren?” Via internet, verhalen van anderen en na diagnosestelling dementie via de casemanager; “Wat is dagbesteding of dagopvang?” Overdag samenkomen met anderen om dingen te doen die je leuk vindt)en ''Wat is het nut?” Voor de persoon met dementie: Je bent er even uit, bent actief, doet dingen die kwaliteit van leven geven en die het dementieproces vertragen. Voor de mantelzorger: het geeft lucht, je wordt ontlast. Andere gespreksthema’s: Wanneer kom je in aanmerking? (na diagnosestelling), hoe zit het met de financiering? (via WMO of Wet Langdurige Zorg), hoe is het vervoer geregeld (meestal door de aanbieder), zijn er voorliggende voorzieningen ofwel activiteiten waaraan je kunt deelnemen vóór de diagnose is gesteld? (o.a. activiteiten in dorpshuizen of van seniorenverenigingen. ONIS en LEV kunnen je daarover informeren.) De casemanager kan uitvoerige informatie over al deze zaken geven en daarin begeleiden.

De aanbieders van dagbesteding

Het gesprek tussen Jac Huijsmans en Marion Staals werd afgewisseld met het voorstellen van aanbieders van dagbestedingen. Die zijn er volop in de regio Deurne-Asten-Someren. Vrijwel alle aanbieders, tien in totaal, waren aanwezig en ze kregen anderhalve minuut de tijd om zich kort in woord en/of beeld voor te stellen aan de aanwezigen. Dat gebeurde gevarieerd en ter zake doende. Zo werd duidelijk dat elke locatie hetzelfde wil (een fijne tijd voor de gasten), dat elke aanbieder gevarieerde activiteiten heeft, toegespitst op de persoon, maar ook dat elke aanbieder andere accenten legt en andere mogelijkheden biedt. Het is dus de moeite waard je te oriënteren. Na een uur werd dit deel van de bijeenkomst afgesloten en was er tijd voor koffie. Met een boekje met een overzicht van aanbieders konden de bezoekers naar de Spiegelzaal, waar de tien aanbieders een stand hadden opgesteld. Die waren aantrekkelijk ingericht en overal stonden enkele personen om vragen te beantwoorden en met de bezoekers in gesprek te gaan. Ook werd foldermateriaal uitgereikt en hier en daar zelfs een lekkernijtje.

Het werd een levendige markt waarin tal van vragen gesteld en beantwoord werden en waarin de bezoekers een nog duidelijker beeld kregen van het aanbod op dit gebied.

wimmaas

Open dag

Deze speciale Alzheimer Café-bijeenkomst krijgt nog een vervolg. De aanwezigen kregen een aanmeldingsformulier om zich in te schrijven voor een open dag/open dagen op de dagbestedingslocaties op Wereld Alzheimer Dag op 21 september of op 24 september. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding via ACP.

Volgende ACP 4 oktober

Op dinsdag 4 oktober is het weer een gewoon Alzheimer Café.

Aanvang 19.30 uur in De Beiaard, inloop vanaf 19.00 uur.

Het thema is 'In gesprek over rouw en verlies'. Het experiment heeft geleerd dat de verstandhouding tussen de aanbieders van dagbesteding goed is en dat samenwerking met anderen voor de werkgroep ACP nieuwe mogelijkheden biedt.

De deelnemers aan de dagbestedingsmarkt waren: Zorgboerderij Op de Mózik Neerkant, Zorgtuin D’n Hof Liessel, Dagbesteding de Zorgboog diverse locaties, Zorgboerderij Onder Ons Someren, Zorgboerderij Keigezellig Someren, Zorgboerderij Wouterbergen Someren-Heide, Dagbesteding Amaliazorg Asten, Zorgboerderij Veluwse Hoeve Heusden, Savantzorg De Lisse Asten en Het Levensatelier Asten.