SIRIS.nl

Lezing over de schrijver Hollidee bij Heemkundekring De Vonder

Heemkundekring De Vonder Asten-Someren houdt op dinsdag 22 maart een lezing over de schrijver Hollidee.

Spreker is Norbert Lammers.

De lezing begint om 20.00 uur in de filmzaal van Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23 in Asten. 

Iedereen is welkom.

Entree € 3 per persoon, leden van De Vonder gratis.

Er gelden geen coronamaatregelen meer.

H. Hollidee

Asten kende in de 19e eeuw een schrijver, die in de hogere kringen goed bekend was. Hij schreef onder het pseudoniem H. Hollidee, maar heette Elard Albert Rovers, geboren in 1848 in Asten als zoon van notaris Rovers. Destijds waren notarissen veelal van protestantse huize en dat was in Asten niet anders, maar dat leverde binnen de katholieke gemeenschap toch weinig problemen op.

Tot zijn 15e woonde hij in Asten en tijdens zijn studie in Sint Oedenrode en Eindhoven, kwam hij ook nog geregeld thuis. Hij werkte daarna als belastingontvanger in Amsterdam, ’s-Gravenhage, Grave en Sluis.

De indrukken die hij tijdens zijn jeugd in Asten had opgedaan, publiceerde hij in zijn Haagse periode als verhalen in een aantal tijdschriften. Zijn vrienden moedigden hem aan om het in boekvorm te gieten en in 1881 verscheen het boek onder de titel ‘Etsen naar het leven’. Het boek bevat negen korte verhalen, waar geen plaats genoemd wordt waar het zich afspeelt, maar het moge duidelijk zijn dat het Asten betreft. Het boek met bloemrijke verhalen in een mengsel van Nederlands en Astens dialect werd goed ontvangen door schrijvers als Multatuli en ook Vincent van Gogh was onder de indruk van zijn schrijfstijl.

Spreker Norbert Lammers vertelt: ,,Aan de hand van het verhaal van Peer de Wever krijgen we een aardige inkijk in het Astense leven in het midden van de 19e eeuw. Mede dankzij de bewoningsgeschiedenis ben ik in staat geweest om een groot aantal namen van de genoemde personen toe te wijzen en de plaatsen waar dit zich allemaal heeft afgespeeld. Aan de hand van voorgelezen fragmenten uit het boek, maak ik een reconstructie van het Astense leven in die tijd’’.