Maatwerktraject zorgt voor kansen op arbeidsmarkt

Mensen zonder diploma zijn over het algemeen kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. Ook leert niet iedereen op dezelfde manier. 

Daarom is het maatwerktraject ‘Praktijkleren’ gestart: deze werkwijze biedt mensen, voor wie een diploma nog een stap te ver is, perspectief op werk. In Helmond hebben nu de eerste deelnemers het traject afgerond.

De deelnemers kregen bij de Senzer-groepsdetachering Dorel een intensief praktijkleertraject. De te leren onderdelen bij praktijkleren worden vooraf bepaald door de werkgever en de opleider en zijn onderdeel van een mbo-opleiding.

Met passende ondersteuning vanuit Senzer, Leerwerkloket Helmond-de Peel, ROC Ter AA kregen ze tijdens hun werkzaamheden de kneepjes van het vak bijgebracht.

Deelnemers

Habtom Gebreyohannes merkte dat hij meer kon. Niet alleen door het halen van het EPT-certificaat om met een elektrische palletwagen te werken, maar ook door het halen van de praktijkverklaring. Bovendien heeft hij een traject gevolgd om beter Nederlands te spreken. Daarbij stopt het niet, want hij heeft nog veel ambities.

Ibrahim Mohamud was een jonge onopvallende stagiaire, maar al snel werd duidelijk dat hij goed kon luisteren en snel kon leren. Na zijn stage kreeg hij een baan aangeboden bij Dorel. Doordat hij zo leergierig was, ontwikkelde hij zich en heeft het praktijkleertraject succesvol afgerond.

Praktijkverklaringen

Met behulp van praktijkleren wil de overheid werkloosheid voorkomen. De invulling is maatwerk, met als vaste onderdelen: begeleiding, een leerbaan en een vorm van inkomen. Deelnemers gaan, op basis van de vraag van het leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden, aan de slag met delen van een mbo-opleiding. Voor de vaardigheden opgedaan in de praktijk van het leerbedrijf ontvangt de deelnemer een praktijkverklaring, die wordt uitgereikt door de begeleidende mbo-school. Dit is in de regio Helmond-De Peel het ROC Ter AA.

Een Praktijkverklaring laat zien wat iemand kan. Dit vergroot de kansen op de arbeidsmarkt of geeft het duwtje in de rug om te starten met een mbo-opleiding.