MAC Lierop vandaag op de kop af 50 jaar

Motorclub MAC Lierop bestaat op zaterdag 12 maart precies 50 jaar.

De motocross in Lierop kent een lange voorgeschiedenis die terug gaat naar de roerige zestiger jaren. In die tijd werden er wedstrijdjes verreden door de onofficiële Motor Club Lierop (MCL).

Coureurs uit Lierop en directe omgeving vertoonden in de Herselse Bossen hun kunsten met namen zoals Peter van Schalen, Piet Maas, Harry van Rooij, Henk Moors, Willie Manders, Jan Hendrikx, Hans van der Zanden, Henk Moors en niet te vergeten Bennie Bussers.

Toen later verschillende van deze coureurs met goede resultaten officiële wedstrijden gingen rijden, werd het in Lierop tijd voor de oprichting van een motorclub zodat het thuispubliek hun favorieten in Lierop aan het werk kon zien.

Eerste officiële wedstrijden in Lierop

Begin jaren '70 werden de eerste wedstrijden georganiseerd door MAC Lierop. Het vervolg is inmiddels bekend; vele wedstrijden voor het Nederland kampioenschap met halfweg jaren negentig de eerste Grand Prix-wedstrijden. Na de eeuwwisseling begon dan echter het grotere werk en zo kwamen alle Grand Prix-helden' uit zowel 125cc, 250cc als 500cc in een weekend aan de start. In 2004 werd MAC Lierop bekroond met hun professionele organisatie en kreeg de Grand Prix of Nations toegewezen als een van de grootste motocrosswedstrijden ter wereld, die ook wel de Olympische Spelen onder de motocross vernoemd wordt.

MAC Lierop kreeg meerdere Awards en de titel ‘Best georganiseerde motorclub ter wereld’.

Wim Smits

Wim Smits was een fervent supporter van legendarische figuren als Broer Dirkx en Jan Klink en sloot zich aan bij de oprichting van MAC Lierop begin jaren zeventig. Wim had een grote passie voor de motorcross.

Smits was de motor achter de club. Door zijn passie creëerde hij op een geweldig manier een uniek evenement met de Lieropse motorclub en heeft daarmee de internationale motorcross wereld versteld doen staan van een sterk staaltje organisatie rondom de Grand Prix van Lierop.

Rob Fritsen

Daarnaast onderhield Wim vele internationale contacten en bezocht hij vele Grand Prix wedstrijden. Hierdoor had de vereniging hoog aanzien over de hele wereld. Onder het voorzitterschap van Wim Smits groeide MAC Lierop van een kleine crossorganisator uit tot de beste Grand Prix-organisatie ter wereld in 2008.

Grote wegraces in Lierop

Op het 4.800 meter lange Circuit Hersel werden in de jaren '70 en '80 met de toenmalige NMB ook diverse grote wegraces georganiseerd.

Festiviteiten 50 jaar MAC Lierop

MAC Lierop houdt dit jaar de KNMV ONK Solo Motorcross en de Sidecar & Quad Masters-wedstrijden. Daarnaast wordt er in juni ook een jubileumwedstrijd georganiseerd, waar zowel de solo motoren als de zijspannen aan de start komen.

De KNMV ONK Solo Motocross is op zondag 20 maart op circuit De Herselse Bossen.

Alle informatie is te vinden op www.maclierop.nl.