SIRIS.nl

Mantelzorger stond centraal in Alzheimer Café van 2 november

Het voelde weer bijna als een pre-corona Alzheimer Café, de bijeenkomst op 2 november in centrum De Beiaard in Asten.

Een kleine veertig aanwezigen – inclusief vrijwilligers – waren naar het café gekomen dat als thema had “Ervaringsverhalen van mantelzorgers”.

De zaal was goed bezet terwijl iedereen toch op veilige afstand van elkaar kon blijven.

wimmaas

Ervaringsdeskundige

De uitgenodigde ervaringsdeskundige ging in gesprek met gespreksleidster Hannie Derksen. Hij deed uit de doeken hoe het traject van eerste signalen, diagnose stellen en verdere verloop van de ziekte bij zijn partner was verlopen en wat dat betekende voor hem als mantelzorger. Van de eerste jaren, waarin ze samen nog van alles konden ondernemen en weinig zorg nodig was tot de fase waarin het, ondanks alle hulp, thuis niet meer verantwoord was. Allerlei aspecten kwamen aan de orde. Hoe de zorgvraag geleidelijk groter werd. Huishoudelijke hulp, verzorgende hulp, ergotherapeut, geriater, diëtiste - met de casemanager als sturende en begeleidende factor - al deze professionals kunnen  een bijdrage leveren. Het belang van een netwerk van naaste familie en vrienden werd duidelijk gemaakt en onderstreept door reacties uit de aanwezigen als dat netwerk ontbrak. Het wel of niet gebruik (willen) maken van dagopvang. Het is voor iedere persoon met dementie anders hoe daar op gereageerd wordt. De zorg voor de mantelzorger zelf: die kan het alleen maar volhouden als hij er niet alleen voor staat en de balans weet te vinden tussen tijd voor mantelzorg en tijd voor zichzelf. Daarbij is het eerder genoemde netwerk van groot belang.

Opening Alzheimer Cafe Peelland Rob Fritsen

Delen van ervaringen

In de pauze was er gezellige accordeonmuziek van Jan en kon men met elkaar in gesprek.

De gastspreker deelde na de pauze niet alleen zijn ervaringen met de aanwezigen, hij nodigde door specifieke vragen te stellen de aanwezigen ook uit hun ervaringen met hem te delen. Zo kwamen er meerdere verhalen naar voren, waarin overeenkomsten, maar ook verschillen naar voren kwamen tussen de mensen met dementie en de situatie waarin zij verkeren.

Duidelijk werd, dat behalve geestelijke achteruitgang ook lichamelijke achteruitgang een belangrijke factor is in de hulpverlening. En dat praten over de problemen lastig kan zijn omdat de betrokken persoon er vaak bij aanwezig is en zelf geen gesprekspartner meer kan zijn, terwijl de mantelzorger zijn verhaal toch kwijt wil.

Al met al was het een fijne, waardevolle bijeenkomst, waarin veel waardering was voor de mantelzorgers, zowel voor hun zorg als voor de openheid waarmee de ervaringen gedeeld werden.

wimmaas

ACP 7 december

Het volgende Alzheimer Café Peelland is op dinsdag 7 december met als thema ‘De overgang naar het verpleeghuis’.

Het ACP is van 19.30 tot 21.00 uur in De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 21 in Asten.

Inloop vanaf 19.00 uur.