Mensen maken Nederland

Mensen maken Nederland

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het Nationaal jaar van de Vrijwillige Inzet.

Bijna de helft van de Nederlanders boven de 15 jaar doet vrijwilligerswerk. Maar wat is daar nu zo leuk aan en wat levert hen dit nu eigenlijk op?

Ine Lingg is 63 jaar en al tweeënhalf jaar actief als maatje bij Onis Welzijn.

Wat doe je als maatje bij Onis en waarom heb je juist hiervoor gekozen?

,,Ik ben van oorsprong verpleegkundige”, vertelt Ine. ,Ik had het altijd druk en daardoor te weinig tijd om écht met iemand in gesprek te gaan. Dit deed ik dan soms na afloop van mijn dienst. Veel mensen hebben behoefte om te praten als ze moeilijke of verdrietige dingen meemaken. Ik wilde graag voor hun dat luisterend oor zijn. Als maatje bij Onis Welzijn kan ik dit voor de ander zijn”.

Wat maakt het vrijwilligerswerk zo belangrijk voor jou en wat levert het je op?

Na een moeilijke tijd in haar leven kon Ine haar werk niet meer doen. Ze miste de voldoening en ervaarde een leegte. ,,Door een maatje te zijn, nu bij drie mensen, heb ik deze voldoening wel weer. Ik beteken weer iets voor iemand, gewoon door er te zijn en zo onbevangen mogelijk naar de ander te luisteren”, vertelt Ine. ,,Ik ben erdoor gegroeid en heb zelf ook leren loslaten. Voor mij is het een hele belangrijke invulling van mijn week geworden. En als ik zie hoe waardevol het voor de ander is dat ik er ben ga ik met een blij gevoel de deur uit''.

Een leven zonder vrijwilligerswerk, kan dat?

“Nee”, zegt Ine, ,,dat kan ik me nu niet voorstellen. Ik heb dit echt nodig, ik gedij veel beter met dit werk in mijn leven!”

De tips van Ine

Voor vrijwilligers: Het hoeft niet altijd groot te zijn wat je doet. Iets wat voor jou klein kan lijken is soms iets groots voor een ander. Zoek wel iets wat bij je past zodat het voor jou zinvol is.

Voor organisaties: Wat ik bij Onis vind: Een persoonlijke benadering, een warm welkom, een veilige omgeving en waardering en dat voelt goed!

Wil jij net als Ine ook iets doen dat je zoveel moois oplevert?

Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale van Onis Welzijn, Ria Kandelaars, tel. 06-38266670 of e-mail r.kandelaars@oniswelzijn.nl.


Trefwoorden: