SIRIS.nl

Meteorenregen de Perseïden bij Jan Paagman Sterrenwacht

Elk jaar zijn in de nacht van 12 op 13 augustus grote hoeveelheden meteoren waar te nemen aan de hemel.

In de volksmond worden het ook wel vallende sterren genoemd ofschoon meteoren helemaal geen sterren zijn.

Met het oog op dit hemelverschijnsel zal de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten op vrijdagavond 12 augustus een speciale publieksavond verzorgen.

Om 21.00 uur verzorgt Matt Verhaegh een presentatie over meteoren. Hij zal ingaan op: Wat zijn meteoren? Waar komen ze vandaan? Hoe vaak zijn ze te zien?

Als het weer het toelaat, zal de presentatie plaatsvinden in de buitenlucht.

U bent welkom zonder aanmelding. Echter wel met één belangrijke kanttekening: bij slecht weer gaat de avond niet door, omdat er dan geen vallende sterren te zien zullen zijn.

Rob Fritsen

Check vóórdat u naar Jan Paagman komt www.sterrenwachtasten.nl, alwaar u kunt zien of het zin heeft om te komen.Ná de lezing van Matt zal het inmiddels donker zijn geworden en kunnen, bij helder weer in het open veld, meteoren worden waargenomen. Jaarlijks gemiddeld rond de 70 stuks per uur. Natuurlijk kunt u de meteoren ook waarnemen in uw eigen achtertuin, maar het geeft altijd een speciale kick om dit te doen in groepsverband. De Jan Paagman Sterrenwacht biedt hiertoe de gelegenheid.
Voor het bijwonen van de presentatie is de entreeprijs beperkt tot € 2 voor volwassenen en € 1 voor kinderen tot en met 16 jaar. Het waarnemen van meteoren is gratis. Het adres is Jan Paagman Sterrenwacht, Ostaderstraat 28 in Asten.