Mobilityplein Asten krijgt vorm met de aanleg van laadplein voor elektrische auto’s

Drie jaar na de opening van Greenpoint Asten op het Florapark is VGB Tankstations gestart met de aanleg van een bijzonder laadplein.

Het bijzondere aan dit laadplein is dat er niet alleen personenauto’s stroom kunnen laden, maar ook bestelauto’s en in de nabije toekomst ook vrachtauto’s.

Op het laadplein komen vier laadplaatsen onder de luifel en vier laadplaatsen bij de ingang van het laadplein. De luifel heeft een doorrijhoogte van 5 meter, dus ook vrachtwagens kunnen hier laden, in tegenstelling tot de meeste voorzieningen langs de snelwegen.

De laadplaatsen hebben een capaciteit tot 400 kW. Hiermee kan tot 40 kilometer per minuut worden geladen, uiteraard afhankelijk van het type auto. Het geheel wordt van stroom voorzien door een trafo met een capaciteit van maximaal 1.750 kW. Dus ook ruim opgezet voor toekomstige uitbreidingen.

Op korte termijn worden ook extra zonnepanelen gelegd die voor een deel van de stroomlevering gaan voorzien. De exploitatie van het laadplein zal gedaan worden in de kleuren van Greenpoint en krijgt daardoor dezelfde uitstraling als het naastgelegen tankstation.

De doelgroep van het laadplein is zeer uiteenlopend: zowel particulieren als bedrijven, zowel inwoners uit Asten en de regio als ook de weggebruikers op de A67 en N279.

De verwachting is dat het laadplein na de vakantie in gebruik genomen kan worden.

Begin 2022 telde Nederland 725.600 elektrische en hybride auto’s, een toename van 37,8% ten opzichte van januari 2021. Daarmee is inmiddels 1 op de 12 personenauto’s in Nederland een elektrische of hybride auto.