Museum Klok & Peel focust in de meivakantie op vogelpracht

In het voorjaar is de natuur op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst.

Breekbare twijgjes met ontluikende knoppen. Hongerige jonge vogeltjes in pasgebouwde vogelnesten. De natuur raakt zo gemakkelijk verstoord.

Maar niet in Museum Klok & Peel in Asten. Onder het aloude motto ‘In mei leggen alle vogels een ei’ kunnen kinderen zich daar tijdens de voorjaarsvakantie van 23 april tot en met 8 mei spelenderwijs ontwikkelen tot heuse vogelaars.

De vogelcollectie van het museum was altijd al heel bijzonder. Die collectie wordt nu op verschillende plekken in smaakvolle vitrines getoond. Er zijn van dichtbij indrukwekkende roofvogels te zien zoals de buizerd en havik, maar ook kleine zangvogels. Ook kun je er diverse soorten uilen spotten,  alsmede spechten en kraaiachtigen. En dat allemaal zonder verrekijker.

Het museum toont niet alleen de vogels, maar ook hun nesten. Kinderen kunnen de specifieke vogelgeluiden beluisteren, een kleurplaat of een woordzoeker maken, zelf een nestje maken, snavels bij vogels zoeken, een kwartetspel  en vogelmemory spelen.

Je kunt ook vogels leren herkennen op een touchscreen door ze aan te klikken en hun geluid te beluisteren. Op die manier word je vanzelf een vogelaar in de dop. Op bepaalde dagen en tijden wordt er voorgelezen voor jonge kinderen en er is een Kahootquiz over vogels voor oudere kinderen. Deze zullen via Facebook en bij de entree van het museum worden aangekondigd.

In de tuinen - die in de komende weken ook op zijn mooist zijn - kun je met een spiegeltje in de hand vogelnesten zoeken. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.