SIRIS.nl

Nieuw grafmonument Paters in Asten ingewijd

Het Heilig Hart klooster aan de Wilhelminastraat in Asten, dat jarenlang het noviciaat was van de Congregatie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (SCJ) en sinds de  jaren zeventig kloosterverzorgingshuis, werd in 2019 verlaten door de laatste daar wonende paters en broeders.

Achter het klooster bevond zich de kloosterbegraafplaats waar 200 overledenen hun rustplaats hadden.

Tot 2038 mocht deze daar gehandhaafd blijven, maar de paters wilden zelf een goede plek zoeken, omdat nog niet direct duidelijk was wat de nieuwe bestemming van het klooster zou worden.

Rob Fritsen

In goed overleg met de Franciscusparochie in Asten is er een plek gevonden op het parochiekerkhof waar in één groot graf alle overleden zouden kunnen worden herbegraven.

Omdat pater Somers herbegraven is op het kerkhof in Someren-Eind waar hij jaren pastoor is geweest en een medebroeder is herbegraven bij twee andere broers van hem, zijn er uiteindelijk 198 overledenen op het parochiekerkhof begraven.

Rob Fritsen

Van de oorspronkelijke grafmonumenten is het deel, waar de persoonsgegevens staan vermeld, hergebruikt in het nieuwe monument.

De congregatie hoopt zo recht te doen aan de overledenen en het voor de familieleden een mooie en toegankelijke plek te laten zijn om hun overleden familieleden te bezoeken.

Rob Fritsen

Op donderdag 19 januari is door de Regionaaloverste van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus pater Koos de Rooij, voorafgegaan door een korte plechtigheid in de kerk voorgegaan door pastoor Steijaert, het monument plechtig ingewijd.

Het monument is te bezoeken op de parochiebegraafplaats aan de Kerkstraat in Asten.

De openingstijden zijn dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.

Uitzonderingen: zondag vanaf 10.15 uur en in de zomertijd tot 19.00 uur.

Rob Fritsen