Nieuwe cursus voor rondleiders Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel in Asten heeft zijn uitstekende reputatie mede te danken aan de vrijwilligers die museumbezoekers ontvangen en rondleiden.

Door onvermijdelijk natuurlijk verloop is er in het museum ruimte voor nieuwe rondleiders.

Vanaf 9 januari kunnen kandidaten zich daarvoor scholen gedurende een vijf avonden durende cursus.

De rondleiders van Museum Klok & Peel staan wijd en zijd bekend om hun hartelijkheid, deskundigheid en hun aanstekelijke enthousiasme.

Ze ervaren het vaak als een feest om al het moois van het museum te mogen delen met de buitenwacht en dat stralen ze uit. Tegelijk is het een wetmatigheid dat er in een vrijwilligersorganisatie verloop is. Vandaar dat Museum Klok & Peel nu op zoek is naar verse krachten voor het korps rondleiders. De museumstaf verwacht van kandidaten dat ze het museum een warm hart toedragen en gemotiveerd zijn om museumbezoekers een leuk dagje uit te bezorgen. 

Cursus

Gegadigden kunnen zich in het vak rondleider bekwamen via een korte opleiding en een oefentraject onder begeleiding van deskundige collega’s. Tijdens de cursus die op 9 januari begint, leiden gekwalificeerde mensen de kandidaten in vijf avonden op tot zelfstandig ‘Rondleider Klok’ of ‘Rondleider Peel’.

In de cursus leert men op een pakkende manier vertellen over de geschiedenis van de Peel of het ontstaan van luidklokken en beiaarden. Gegadigden kunnen ook rondleider worden voor beide collecties; in dat geval duurt de cursus acht avonden. 

Programma

De cursus is als volgt ingericht: start maandag 9 januari 19.00 uur met een ‘Algemene inleiding’ door de conservatoren Jessie Burgmans en Rainer Schütte en de vrijwilligers Bram Nugteren en Jack Feijen. Laatstgenoemde sluit de cursus op dinsdag 28 februari om 19.00 uur ook af met het thema ‘Presentatietechnieken en oefeningen’.

Daartussen ziet het programma voor de cursisten ‘Rondleider Klok’ er als volgt uit:

maandag 23 januari 19.00 uur ‘Van paardenbel tot speelklok - de verhaallijn van afdeling Klok’ door LucRombouts.

maandag 30 januari 19.00 uur ‘Klokkengieten en klokkenklank’ door Bert Augustus.

maandag 6 februari 20.00 uur ‘Luidklokken, hun versieringen en betekenis’ door Elly van Loon-van de Moosdijk.

Het tussenliggend programma voor de cursisten ‘Rondleider Peel’:

dinsdag 24 januari 19.00 uur ‘Veranderd Peellandschap’ door Jack Feijen.

dinsdag 31 januari 19.00 uur ‘Van Peelmoeras tot natuurgebied’ door Joke Steeghs.

dinsdag 7 februari 19.00 uur ‘Geologie en paleontologie van de Peel’ door Noud Peters.

 Nadere informatie of aanmelding via vrijwilligerscoördinator Bram Nugteren, tel. 049-3691865 of via e-mail b.nugteren@museumklokenpeel.nl