SIRIS.nl

Nieuwe reeks lezingen in de bibliotheek

De Bibliotheek Helmond-Peel organiseert ook dit jaar verschillende interessante lezingen, vaak in samenwerking met andere organisaties.

Binnenkort kun je voor een klein bedrag aansluiten bij de volgende twee lezingen:

Ivo van de Wijdeven: De macht van het verleden

Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Zijn vurige redevoeringen zitten er vol mee. Velen verklaren hem voor gek, maar in vaardige handen is het verleden een zeer krachtig wapen. Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan en andere ambitieuze leiders weten dit ook en maken hier sluw gebruik van.

In ‘De macht van het verleden’ legt Ivo van de Wijdeven (historicus en analist bij o.a. RTL Nieuws en het NRC) haarfijn uit hoe politici en potentaten de geschiedenis gebruiken. Hij geeft inzicht in de diepere drijfveren van machthebbers en hoe hun visie op het verleden hun handelen in het heden beïnvloedt. Want de macht van het verleden werkt twee kanten op.

De lezing vindt plaats op zondag 15 januari van 13.30 tot 15.00 uur in Bibliotheek Helmond.

Een toegangskaartje kost € 2,50.

Op jacht naar methaanlekken vanuit de ruimte

Bram Maasakkers promoveerde aan Harvard University in atmosfeeronderzoek. Sinds 2018 is hij werkzaam bij SRON Netherlands Institute for Space Research om de uitstoot van methaan en koolmonoxide beter te begrijpen met gebruik van satellietdata. Hij leidt daar het dagelijks werk rondom het opsporen van methaanlekken. Want na CO² is methaan het belangrijkste broeikasgas met grote invloed op het klimaat. Tijdens deze lezing vertelt Maasakkers over de rol van methaan in het klimaatvraagstuk. Een beperkt aantal methaanlekken is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de totale uitstoot. Hij legt uit hoe hij jacht maakt op deze methaanlekken met behulp van satellieten in de ruimte.

De lezing vindt plaats op dinsdag 17 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek Helmond.

Een toegangskaartje kost €7,50 en is te bestellen via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Helmond.