Noord-Brabant heeft nog meeste ruimte voor zonnepanelen

Iets minder dan 24% van de koopwoningen met een geschikt dak in Noord-Brabant heeft zonnepanelen. 

Daarmee is het de provincie met de laagste zonnepanelendichtheid van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan.

Het landelijk gemiddelde ligt op 27%. Opmerkelijk is dat Brabant juist het hoogst scoort wanneer het aankomt op absolute aantallen daken met zonnepanelen.

Kaart Nederland (provincies): https://localfocuswidgets.net/62050622a9f1e

Liefst drie Brabantse gemeenten (Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Breda) vallen binnen de top-10 gemeenten met het laagste aantal zonnepanelen afgezet tegen het aantal geschikte daken.

Gemeenten, die de Brabantse eer juist hoog houden, zijn onder meer Someren, Land van Cuijk en Waalre.

Percentage koopwoningen met een geschikt dak dat is voorzien van zonnepanelen in onze regio:

Asten: 22,58%
Cranendonck: 26,53%
Deurne: 18,27%
Eindhoven: 26,05%
Geldrop-Mierlo: 25,83%
Gemert-Bakel: 26,29%
Heeze-Leende: 24,3%
Helmond: 23,39%
Laarbeek: 25,18%
Nuenen: 20,11%
Someren: 33,95%
Son en Breugel: 25,61%

Kaart Noord-Brabant (gemeenten): https://localfocuswidgets.net/620505ca04c4a

111.666 zonnedaken

Wordt er in Noord-Brabant dan nauwelijks zonnestroom opgewekt? Nee, dat is zeker niet het geval. Doordat er in de provincie relatief veel koopwoningen met een geschikt dak staan, beschikken er in absolute zin wél veel woningen over zonnepanelen. In totaal zijn het er ruim 110.000, het hoogste aantal van alle Nederlandse provincies. Ter vergelijking: in Groningen, de provincie met de hoogste zonnepanelendichtheid, hebben een kleine 34.000 koopwoningen zonnepanelen.

Kortom: Noord-Brabant heeft het grootste aantal koopwoningen met zonnepanelen van heel Nederland, maar heeft tegelijkertijd ook nog de meeste ruimte om verder te verduurzamen.

Geschikte daken

Voor het onderzoek keek Zonneplan enkel naar koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Huurders kunnen immers niet zelf bepalen of zij zonnepanelen nemen of niet. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat hiervoor geschikt is. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur. Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.