Officiële start VoorleesExpress in Asten en Someren

Op woensdag 1 februari ging in de bibliotheek in Someren de VoorleesExpress van start.

Eric Driessen

Een project dat als doel heeft op jonge leeftijd (voor)lezen en taal te stimuleren in gezinnen. Deelnemende gezinnen ontvingen van Onis Welzijn een boek van de, in Asten geboren, schrijfster Judith Koppens.

Eric Driessen

De vrijwilligers kregen uit handen van de wethouders Willem van Doorn en Janine Spoor de mini-editie van het Prentenboek van het Jaar 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'.

Eric Driessen

Voorlezen is belangrijk

Niet bij alle kinderen wordt thuis voldoende voorgelezen. ,,Kinderen aan wie op jonge leeftijd wordt voorgelezen, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter kunnen meekomen op school is daardoor veel groter. Daarom is er de VoorleesExpress”, licht Judith van Oers van Onis Welzijn toe. ,,De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. De wens is om in het eerste jaar 20 gezinnen in Asten en Someren te bereiken.”

Eric Driessen

Vrijwilligers helpen gezinnen

Op jonge leeftijd (voor)lezen en taal aanmoedigen, helpt kinderen op school. Voor de kinderen geldt immers: als je taal onder de knie hebt, is het ook leuker om ermee bezig te zijn. ,,Op lange termijn biedt de VoorleesExpress kinderen dus een eerlijkere kans om zich goed te ontwikkelen”, vertelt Sanne Respen, leesmediacoach bij de Bibliotheek. ,,Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Zij lezen voor, kletsen of doen spelletjes met het hele gezin. Ook brengt de vrijwilliger met het gezin een bezoekje aan de Bibliotheek. Zo laten we ervaren hoe je op een makkelijke manier taal en lezen kunt stimuleren.”

Eric Driessen

Optreden Dirk Scheele

De opening werd feestelijk afgesloten met kinderpopster Dirk Scheele. Hij las voor uit Maximiliaan Modderman. Uiteraard maakte hij ook muziek: met zijn gitaar en mondharmonica zette hij een prachtige show neer. De hoofdrol daarin was, hoe kon het ook anders, voor de kinderen. Een mooi voorbeeld dat laat zien dat taal en plezier samengaan. 

Eric Driessen