Omgaan met tegenslag en lastige situaties

Onis Welzijn Jongerenwerk start een cursus Defense. Daarin leren jongeren omgaan met situaties die ze lastig vinden.

Onderwerpen als zelfvertrouwen, groepsdruk en kiezen wat bij jou past komen aan bod.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en wordt gegeven in HeadQuarters, het jongerencentrum in ’t Kwartier in Asten.

Druk van buitenaf

,,Het is een bekend fenomeen dat jongeren er graag ‘bij’ willen horen en dat het daarom soms lastig is om keuzes te maken die echt bij henzelf passen”, vertelt Keshia van Venrooij, jongerenwerker bij Onis Welzijn. ,,Maar wat we ook steeds meer zien, is dat de prestatiedruk die jongeren ervaren, echt groot is. Naast dat ze op school geacht worden hun best te doen, kunnen bijvoorbeeld de verwachtingen vanuit een sport-omgeving zorgen voor een gevoel van moeten presteren. En natuurlijk speelt voor jongeren ook de druk van social media: bang zijn om dingen te missen als je niet online bent, ook dat speelt een belangrijke rol. Dit heeft soms grote gevolgen, tot uitvallen op school aan toe”.

Loyaliteit of grenzen aangeven

Daar waar het lastig is om voor jezelf op te komen, speelt ook vaak loyaliteit. Het voor anderen zorgen en goed willen doen. Als je thuissituatie lastig is bijvoorbeeld. Maar ook hoe je de aansluiting met leeftijdsgenoten kunt vinden. ,,Voor jongeren die niet helemaal in het ‘gewone of gemiddelde plaatje’ passen, is het soms erg moeilijk. Ze zoeken de schuld bij zichzelf en hebben de neiging zich aan te passen en doen dan soms dingen waar ze niet achter staan”, legt Van Venrooij uit. “In Defense helpen we jongeren die tegen dit soort dingen aanlopen”.

Vragen of meedoen?

Ben je of ken je iemand die zich herkent in deze dingen? Denk je dat het iets voor jou is of heb je er vragen over. Neem dan contact op met Keshia van Venrooij van Onis Welzijn op tel. 0493-441247 (ook whatsapp).