Omroep Brabant: Ontslagen wethouder wil stoppen met strijd rond zijn ontslag

Oud-wethouder Guido Schoolmeesters van de Gemeenschapslijst wil de rechtszaak staken tegen onderzoeksbureau Necker van Naem, dat een rapport schreef dat tot zijn ontslag leidde.

Schoolmeesters wilde in de rechtszaal burgemeester Dilia Blok en de wethouders Louis Swinkels en Theo Maas horen over zijn ontslag. Hij ziet daar nu van af. De getuigenverhoren zouden op donderdag 7 april bij de rechtbank op de rol staan. Verrassend is wel dat het onderzoeksbureau nu wél mensen wil gaan horen.

Omroep Brabant: ,,De oud-wethouder boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen een grote overwinning. Hij werd met veel voorkeursstemmen teruggekozen in de raad. Eigenlijk wilde hij zelfs weer een gooi doen naar het wethouderschap, maar de andere partijen willen dan geen coalitie meer vormen met zijn partij, de Gemeenschapslijst. Vorige week besloot zijn partij om een andere kandidaat naar voren te schuiven als wethouder. De partij wilde niet in de oppositie terechtkomen, omdat er nog nooit zo'n grote verkiezingswinst was gehaald.

Schoolmeester wil zijn juridische strijd in de rechtbank nu ook staken. ,,Ik kan er wel een ton instoppen om de waarheid te achterhalen, maar ik krijg er mijn baan toch niet mee terug", zegt hij. ,,De juridische kosten stijgen de pan uit, ik ben er al 35.000 euro aan kwijt."

Schoolmeesters voelt zich ook gesterkt door de verkiezingsuitslag: ,,Als dat nog niet goed genoeg is om terug te kunnen keren als wethouder, dan weet ik het niet meer. Ik vind het heel frustrerend. Ook voor de kiezer."

Omroep Brabant meldt verder: ,,Toch gaan de verhoren in de rechtbank door. De rechter heeft gevraagd of onderzoeksbureau Necker van Naem gebruik wil maken van het recht op wederhoor en dat wil Necker graag. Reden: de opgelopen reputatieschade. "Een deel van de getuigenissen is nu openbaar. Als wij nu niet de andere getuigen horen, dan komen wij in het nadeel te staan. We willen niet dat er aan cherry picking wordt gedaan", zegt Roel Freeke van het onderzoeksbureau. Wie er wanneer wordt opgeroepen wordt later bekend. Het onderzoeksbureau weet nog niet of ze de burgemeester wil horen. Het kan ook dat Schoolmeesters zelf wordt opgeroepen.

Een paar maanden geleden werden drie ambtenaren gehoord voor de rechtbank. Zij vonden dat er niemand was voorgetrokken bij de bouw en verkoop van de starterswoningen. De onderzoekers blijven achter hun rapport staan. ,,We juichen het wel toe als Schoolmeesters hiermee wil stoppen", zegt Freeke. ,,Maar dan wil ik een vergoeding van onze kosten, de aansprakelijkheid moet uit de lucht en het moet duidelijk zijn dat ons rapport gewoon goed is. Als je de boel ontketent, moet je ook de consequenties dragen."