Onderzoek digitale inbraak gemeente Asten afgerond

Op 22 mei heeft de gemeente Asten bekend gemaakt dat er een digitale inbraak is geweest in twee mailboxen met daarin privacygevoelige informatie.

Dit zijn bijvoorbeeld naam- en adresgegevens, bankrekeningnummers en burgerservicenummers. Nadat de digitale inbraak is ontdekt heeft de gemeente maatregelen genomen om verdere schade te voorkomen. Tevens zijn er diverse extra beveiligingsmaatregelen genomen om de kans op dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen. Destijds hebben ze gemeld dat ze  niet kunnen vaststellen dat er gegevens zijn buitgemaakt, maar ze kunnen dat ook niet uitsluiten.

Nader onderzoek

Een specialist heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de inhoud van de mailboxen. Ze hebben gezocht op combinaties van persoonlijke gegevens die met elkaar een risico vormen en herleidbaar zijn naar een persoon.

Bij dit onderzoek zijn documenten aangetroffen met vertrouwelijke gegevens die direct herleidbaar zijn naar personen. Deze personen ontvangen deze week een brief van de gemeente Asten met nadere informatie.

Wees alert

De gemeente heeft niet kunnen vaststellen dat er gegevens zijn buitgemaakt, maar ze kunnen dat ook niet uitsluiten. Daarom raden zij u aan alert te zijn en blijven. Krijgt u of kreeg u een telefoontje, post of een e-mail van de gemeente, uw bank of van andere instanties en twijfelt u of dit wel klopt? Neem dan contact op met de betreffende instantie om dit bericht te controleren. Gebruik daarvoor niet de contactgegevens uit de correspondentie die u heeft ontvangen, maar zoek zelf het telefoonnummer op van de betrokken instantie, bijvoorbeeld via internet.

Veilig internetten

Krijgt u of kreeg u een verdachte link via WhatsApp of per e-mail, controleer dan of de link veilig is via www.checkjelinkje.nl. Daarnaast kunt u controleren of uw e-mailadres voorkomt in online datasets via https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html. Op www.veiliginternetten.nl leest u wat u kunt doen om veilig te internetten. Zoals hoe u veilig gebruik maakt van draadloos internet, internetbankiert en hoe u veilig gebruik kunt maken van uw social media. Ook leest u hier hoe u een phishingmail herkent en hoe u identiteitsfraude voorkomt.

Voor informatie over de digitale inbraak en de meest gestelde vragen zie www.asten.nl/digitale-inbraak. Er is ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar tijdens openingstijden indien u vragen heeft over de digitale inbraak namelijk 0493-671246.