SIRIS.nl

Onthulling herdenkingsmonument crash vliegtuig WOII bij het Keelven in Someren

Op zaterdag 10 juli onthulde wethouder Theo Maas een oorlogsmonument in de omgeving van het Keelven in Someren ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash aldaar in december 1941.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Someren op diverse plaatsen vliegtuigen neergestort. Daarbij zijn ook veel bemanningsleden omgekomen. 

Door de jaren heen zijn er op twee plaatsen monumenten gekomen om de slachtoffers, die op die plek omkwamen, te herdenken. Een monument is te vinden aan de Kerkweg in Someren en een ander monument aan de Vaarsehoefweg in Lierop.

Daarmee werden nog niet alle dodelijke slachtoffers herdacht. Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide wilde ook op de crashplaatsen in de Laarstraat in Someren-Eind en bij het Keelven in Someren een monument oprichten.

De onthulling van het monument aan de Laarstraat vond plaats op 19 juni.

Onthulling monument Eric Driessen

De onthulling van het tweede monument, een zwerfkei bij het Keelven, waar destijds een Vickers Wellington neerstortte, vond plaats op 10 juli.

Er waren speeches van Gerard Verdonschot, voorzitter van Stichting  Wehrmachthuisje, WOII-kenner Harrie Bakermans en wethouder Theo Maas in het bijzijn van vertegenwoordigers van de RAFA (Royal Air Forces Assocation). 

Harry Muijen en Ad van Seggelen, bestuursleden van Stichting  Wehrmachthuisje, legden een krans en Willie Volmering van fanfare Someren-Heide speelde The Last Post.

Het monument, een zwerfkei, is geschonken door Astrid van Kol-Meeuws en familie. Het kunstwerk op de kei is gemaakt door Darius Verheijden van Blood Sweat and Steel in Someren-Heide.

Onthulling monument Eric Driessen

Bij beide nieuwe monumenten is een QR-code geplaatst.

Door deze QR-code te scannen met een smartphone kan informatie opgevraagd worden over het betreffende monument.

De stichting hoopt hiermee de informatie beter toegankelijk te maken en hiermee een brug te slaan tussen de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de digitale samenleving waarin wij nu leven. Zij hoopt vooral de jonge generatie te bereiken en die te betrekken bij het doorgeven van de oorlogsverhalen.

Onthulling monument Eric Driessen

SIRIS-tv maakte een opname van de toespraken die er gehouden werden. Peter de Graaff, bestuurslid van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, heette iedereen welkom.

Harrie van Horik van SIRIS-tv sprak na de onthulling met Gerard Verdonschot en met Harrie Bakermans.