SIRIS.nl

Onthulling herdenkingsmonument in de Laarstraat in Someren-Eind

Op zaterdag 19 juni onthulden wethouder Louis Swinkels en Gerard Verdonschot, voorzitter van de Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, een oorlogsmonument in de Laarstraat in Someren-Eind ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash aldaar in 1944.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Someren op diverse plaatsen vliegtuigen neergestort. Daarbij zijn ook veel bemanningsleden omgekomen.

Door de jaren heen zijn er op twee plaatsen monumenten gekomen om de slachtoffers, die op die plek omkwamen, te herdenken. Een monument is te vinden aan de Kerkweg in Someren en een ander monument aan de Vaarsehoefweg in Lierop. 

Daarmee worden nog niet alle dodelijke slachtoffers herdacht. Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide wilde ook op de crashplaatsen in de Laarstraat in Someren-Eind en bij het Keelven in Someren een monument oprichten.

In de omgeving van de Laarstraat is tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig neergestort. 

Een Halifax Mk III was opgestegen op RAF basis Leconfield en had boven Düsseldorf zijn bommen gedropt. Op de terugweg naar zijn basis werd het toestel aangevallen door een Duitse nachtjager. Het toestel vloog in brand en viel in stukken uiteen. Eén van de bemanningsleden overleefde de crash en werd door de Duitsers gevangen genomen. De overige zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Nabij de crashplaats staat nu een herdenkingspaal met een neerstortend vliegtuig. Het kunstwerk is gemaakt door Darius Verheijden van Blood Sweat and Steel in Someren-Heide. 

Na de onthulling legden Harry Muijen en Ad van Seggelen, bestuursleden van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, een krans, waarna Willie Volmering de Last Post blies.

Harrie Bakermans vertelde het verhaal van de crash en Peter de Graaff las een brief voor van Jan Canters, die als kind de crash van dichtbij heeft meegemaakt.

De onthulling van het tweede monument, een zwerfkei bij het Keelven, waar destijds een Wellington neerstortte, vindt plaats op 10 juli.

Bij beide monumenten wordt een QR-code geplaatst.

Door deze QR-code te scannen met een smartphone, kan informatie opgevraagd worden over het betreffende monument.

De stichting hoopt hiermee de informatie beter toegankelijk te maken en hiermee een brug te slaan tussen de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de digitale samenleving waarin wij nu leven. Zij hoopt vooral de jonge generatie te bereiken en die te betrekken bij het doorgeven van de oorlogsverhalen.

Op SIRIS-tv is het onderstaande filmpje te zien van de onthulling van het oorlogsmonument.

Niet in de uitzending van SIRIS-tv maar wel op www.siris.nl en de SIRIS-facebookpagina is een filmpje te zien van de toespraken die er voor de onthulling van het oorlogsmonument gehouden werden.

U ziet en hoort Gerard Verdonschot (voorzitter Stichting Wehrmachtshuisje Someren-Heide), Harrie Bakermans (deskundige WOII), wethouder Louis Swinkels en Peter de Graaff van Stichting, die een brief voorleest van Jan Canters.