Onthulling herdenkingsraam coronaperiode bij Amaliazorg Hof van Bluyssen

Dinsdagmiddag 19 april heeft wethouder Janine Spoor een herdenkingsraam voor de coronaperiode onthuld bij Amaliazorg Hof van Bluyssen in Asten. 

Rob Fritsen

Locatie hoofd Mariska Slegers vertelt hierover: ,,Het lijkt alsof we op een kantelpunt zitten wat betreft corona. Corona is niet weg, maar onderdeel geworden van ons leven. Dat geeft ruimte om terug te kijken en vooruit te kijken. Corona heeft op heel erg veel dingen invloed gehad. Over enkele jaren herinneren we ons de coronaperiode nog steeds. Daarom hebben we een blijvende herinnering gecreëerd in de vorm van een herdenkingsraam bij Amaliazorg Hof van Bluyssen. We willen deze tijd niet vergeten’’.

Rob Fritsen

Voorafgaand aan de onthulling was er in de kapel van Hof van Bluyssen een korte terugblik op de afgelopen periode. Zusters, bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers waren aanwezig.

De rode draad van de herdenking vormde de regenboog. De regenboog is een lichtpunt in moeilijke tijden. Een regenboog kan niet bestaan zonder regen en zon. Het is een belofte dat ook na de regen weer zonneschijn zal komen. Hou vol, want hoe donker soms ook lijkt, op een dag breekt de zon weer door. Een krachtig symbool voor de afgelopen periode. Bij elke kleur van de regenboog gaf Mariska Slegers een korte terugblik op de afgelopen periode. Zij maakte hierbij gebruik van de symboliek van de kleuren van de regenboog. Elke kleur staat symbool voor een woord. Blauw bijvoorbeeld voor vertrouwen. Tijdens het landelijke bezoekverbod in verpleeghuizen moesten familie en naasten vertrouwen op de deskundigheid en liefde van de medewerkers voor de bewoners. Gelukkig kregen ze dat vertrouwen.

Rob Fritsen

Kaarsen

Na de tekst en toelichting bij elke kleur werd een kaars aangestoken. Zo werd er bijvoorbeeld een licht aangestoken voor allen die gestorven zijn door corona, een kaars voor alle momenten van onbegrip, onmacht en verdriet en een kaars voor creativiteit en beweging. Mariska Slegers benoemde alle aspecten. De angst, onzekerheid en verdriet. Het elkaar niet vast kunnen houden, niet bij een stervende naaste kunnen zijn, alles op afstand en besmettingen op grote schaal, werken op afdelingen met besmettingen. Maar alles heeft twee kanten. Zo waren er ook vreugde en mooie momenten. Bijvoorbeeld de vreugde bij bewoners en familie om elkaar weer te zien, de flexibiliteit van medewerkers, de saamhorigheid in de samenleving.

Rob Fritsen

Hartjesboom

Iedereen heeft zijn of haar eigen herinnering en kleur aan de coronaperiode. Deze hebben ze samen laten komen in het herdenkingsraam. Familieleden, collega’s en vrijwilligers hebben hiervoor foto’s ingestuurd. Deze zijn gebundeld in een boom met hartjes die wordt onderbroken door een gedicht wat het gevoel van die periode goed weergeeft.

Rob Fritsen

Mariska Slegers: ,,In het raam komen verschillende momenten uit de coronaperiode samen. Gedachtes en gevoelens die we in coronatijd bijna allemaal meegemaakt hebben. Het raam bij Hof van Bluyssen is te vinden bij de ingang. Met de onthulling van het herdenkingsraam sluiten we een donkere periode af. We hopen dat iedereen de komende tijd de kleur weer kan vinden die bij hem of haar past. Dat het raam een plek wordt voor herinnering, herdenking en bezinning’’.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.