Onthulling kunstwerk van Alexandra Crouwers op Moorsel

Op woensdag 11 mei werd op Moorsel in Lierop een kunstwerk van de Antwerpse Alexandra Crouwers onthuld.

Het werk is een artistiek informatiebord dat betrekking heeft op het stuk grond waarop het geplaatst is; dit is nu een kapvlakte, maar was tot 2019 een naaldbos.

Eric Driessen

Het bos is het slachtoffer geworden van de letterzetter, een schorskever die zich door heel Europa tot een niet te stoppen plaag heeft ontwikkeld en een symptoom vormt van de klimaat- en ecologische systeemcrisis. 

Eric Driessen

Alexandra Crouwers studeerde in 1998 in Den Bosch af aan AKV-Sint Joost en volgde aansluitend een opleiding aan het Sandberg Instituut. Ze ontwikkelde zich van schilder en tekenaar gaandeweg tot multimedia kunstenaar met een bijzondere focus op digitale media.

Eric Driessen

Alexandra Crouwers vertelt over het informatiebord op Moorsel: ,,Het stuk grond staat centraal in mijn artistiek doctoraat aan de KU Leuven-LUCA School of Arts in Brussel. Mijn grootvader, Aloys (Lowie) Aarts, kocht de grond aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is nu van mijn moeder Maria Aarts uit Asten. In de zomer van 2019 viel dit klein familiebos ten prooi aan een schorskeverplaag. Ongebruikelijk milde winters zorgden voor een explosie van larve, en extreme droogte verzwakte de weerstand van de bomen. Uitdijende stukken dood bos kunnen worden gevonden van de Noordzeekust tot aan de Baltische staten en Roemenië. De kapvlakte werd The Plot: een getuige van de klimatologische systeemcrisis en een portaal voor ecologische rouw. Hoe moeten we omgaan met deze nieuwe vorm van verlies? Wat vertelt The Plot ons? Hoe kan biodiversiteit zich herstellen als het daar de kans niet meer voor krijgt? En wat is ‘natuur’ nog als het wordt verward met een park?’’

Het informatiebord is mede tot stand gekomen met hulp van Outdoor En Zo in Lierop en Kunstloc Brabant. 

Eric Driessen

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.