Op zoek naar de nachtzwaluw en vleermuizen

Het IVN Asten-Someren houdt op vrijdag 9 juni een avondwandeling.

De deelnemers aan deze wandeling gaan op zoek naar de nachtzwaluw en naar vleermuizen.

Samenkomst om 21.00 uur bij parkeerplaats van Boscafé De Soete Inval aan de Bosrandweg in Someren.

De wandeling duurt zo'n twee uur. Honden zijn niet toegestaan.

Neem iets warms mee voor als het afkoelt, denk aan muggenspray en een verrekijker. Een zaklamp mag mee, alleen beperkt gebruiken.

Bij het vallen van de avond zien we verandering in de natuur die voor veel mensen gehuld is in duisternis. Dan komen dieren tot leven die overdag in rust zijn.

Eén van deze dieren is de nachtzwaluw die in de schemering haar zeer kenmerkend geluid laat horen. Ze gaat op zoek naar insecten om haar jongen te voeden die pas uit het ei zijn gekomen.

De mysterieuze nachtzwaluw broedt in Nederland op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen en dus ook op de Strabrechtse Heide. Nachtzwaluwen broeden op de grond, op kale bodem. In de avond en nacht vangen ze grote insecten (nachtvlinders) tijdens de vlucht. De nachtzwaluw is een lange-afstandstrekker die overwintert in tropisch Afrika. Tussen april en augustus is hij te bewonderen in onze omgeving. Zijn geluid is een zeer karakteristiek ratelend geluid dat van ver te horen is.

Ook de vleermuis gaat in de schemering op jacht naar prooi. De vleermuizen worden gezocht met een bzatdetector, waarbij de sonargeluiden van de vleermuis omgezet worden in echolocatie.