Open Monumentendag in het Land van de Peel

In het weekend van 11 en 12 september openen diverse monumenten in het Land van de Peel de deuren tijdens Open Monumentendag 2021.

Bezoekers zijn op deze locaties welkom om een kijkje te komen nemen en mee te doen aan activiteiten.

Hans Wasmus

Verspreid over de regio nemen dit jaar ruim vijftien locaties deel aan Open Monumentendag. Zo worden in de regio diverse molens opengesteld zoals De Oostenwind in Asten en De Victor en Den Evert in Someren, is er een speciale fiets- en wandelroute uitgestippeld in Gemert-Bakel en kunnen bezoekers in de Sint Willibrorduskerk in Deurne een orgelconcert bijwonen. Bovendien openen onder andere het Jan Visser Museum, Kasteel Helmond en Museum De Wieger op deze dagen gratis de deuren.

Zoals elk jaar biedt Open Monumentendag bezoekers hiermee de mogelijkheid om binnen te kijken in gebouwen met een verhaal. Een unieke kans, want sommige locaties zijn anders niet toegankelijk voor het publiek of er wordt ter gelegenheid van Open Monumentendag een speciale activiteit georganiseerd. Bezoekers worden op deze dagen uitgenodigd om bekende en minder bekende erfgoedlocaties met andere ogen te bekijken. 

Dit jaar staat Open Monumentendag 2021 in het teken van inclusie. Het jaarlijks terugkerende evenement draagt het thema ‘Mijn monument is jouw monument’, aansluitend bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Het doel is om Open Monumentendag zo laagdrempelig mogelijk te maken.

In de agenda op www.landvandepeel.nl is een overzicht te vinden van de deelnemende locaties, inclusief praktische informatie voor een bezoek.