Opgebouwde watervoorraad in onze regio slinkt hard door verdamping

Dankzij de vele regen in het voorjaar en het jaarrond vasthouden van regenwater in sloten en beken, stonden de grondwaterstanden er dit voorjaar goed voor.

Met een flinke voorraad werd begonnen aan de droge periode waar we nu nog steeds inzitten. Want er valt nu al bijna vier weken geen regen en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. De zorgvuldig opgebouwde voorraad raakt nu snel op.

Dat komt vooral door verdamping. Bij verdamping zet de zon, en hogere temperaturen aangewakkerd door een droge noordoostelijke wind, water om in waterdamp die in de lucht verdwijnt. Ook planten en bomen verdampen via hun blaadjes veel water. Het water lost als het ware op. Je hebt misschien zelf gemerkt dat planten in potten veel water nodig hebben en de was buiten nu heel snel droogt. Ook dat is door de hoge verdampingsgraad.

Het is nu al sinds 12 mei droog en sindsdien verdampt er ongeveer 4 mm water per dag in het werkgebied van Waterschap Aa en Maas. Als je dat omrekent naar liters water is dat 75.000 liter water per seconde die verdampt. Voor een dag is dat ruim 6 miljard liter. Vanaf 12 mei is er dus in totaal al ruim 100 mm water verdampt. Ter vergelijking, dat is vier keer meer water dan alle boeren in Brabant in een droog jaar in totaal onttrekken voor beregening van gewassen.

Doordat in de winter en het voorjaar een grote watervoorraad in de bodem en grondwater is opgebouwd, zijn de grondwaterstanden nu nog op niveau maar ze dalen snel. Dat geldt ook voor de bodem, vooral de toplaag. Dat kun je zien aan de wegbermen die al geel beginnen te kleuren en de verhoogde risico’s op natuurbranden.