Opvang Oekraïense vluchtelingen in onze regio

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een dramatische bladzijde in de geschiedenis en kent heel veel onschuldige slachtoffers.

Op de eerste plaats in het land zelf. Het menselijk leed dat er hiermee gepaard gaat blijkt onder meer uit de grote vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Dat laat niemand onberoerd, ook in Nederland niet, getuige de vele initiatieven die worden ontplooid.

Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende weken en maanden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Daarom heeft het kabinet aan alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Deze opvang zal mogelijk geruime tijd, maanden of zelfs nog langer, duren.

Opvang in onze regio

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om op korte termijn voor 1.000 personen opvang te vinden en locaties bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar nog eens opvangplekken voor 1.000 personen. In totaal gaat het dus om opvang voor 2.000 personen in onze regio.

Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland. Zonder verblijfsvergunning kunnen zij negentig dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben van de EU een speciale status gekregen waardoor zij in Nederland mogen werken.