Plezierige en leerzame avond over wielerhistorie Asten

TWC Asten viert dit jaar het 50-jarig bestaansfeest.

Het jubileumfeest werd op dinsdag 10 oktober voortgezet met een wieleravond in een volle zaal Jan van Hoek waar wielerspeaker Rien van Horik in gesprek ging met oud-wereld- en Olympisch kampioen Hennie Kuiper en wielrenster met Astense roots Teuntje Beekhuis.

Rob Fritsen

Teuntje maakt nu nog deel uit van de Jumbo-Visma-ploeg. Die ploeg gaat Teuntje in 2024 verlaten omdat ze een contract heeft getekend bij de Noorse vrouwenploeg van UNO-X. In deze ploeg hoopt ze meer voor haar eigen kansen te kunnen gaan.

Rob Fritsen

Teuntje vertelde over haar opmerkelijke start als wielrenster. Op haar zestiende moest ze door een blessure stoppen met paardrijden en kocht ze op aanraden van haar ouders een racefiets. Het rijden op zo'n fiets ging zo goed dat ze een KNWU-licentie aanvroeg en wedstrijden ging rijden. Toen ze in 2018 uitgenodigd werd voor de Pushing Talentday van Parkhotel Valkenburg - de plaats waar ze tegenwoordig woont - kwam ze op basis van tests, fysieke meningen en gesprekken als beste uit de bus en mocht ze een stagecontract tekenen bij deze wielerploeg. In 2019 tekende ze een contract bij Biehler Pro Cycling. In 2020 fietste Teuntje in de ploeg Lotto-Soudal en vanaf 2021 bij Jumbo-Visma. Ze hoopt komend seizoen voor UNO-X op te vallen in wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wedstrijden die haar volgens Hennie Kuiper moeten liggen.

Rob Fritsen

Hennie Kuiper vertelde natuurlijk over zijn wereld- en Olympische titel, zijn overwinningen in de grote klassiekers maar ook over zijn deelname aan de Ronde van Someren en andere wedstrijden in onze regio. Kuiper koestert zijn goede herinneringen aan zijn wedstrijden in het Brabantse, waar het wielrennen meer leefde dan in zijn omgeving in Twente en de Achterhoek.

Rob Fritsen

Het gesprek met deze twee wielrenners werd afgewisseld met een historisch overzicht van het wielrennen in de gemeente Asten. Met veel foto's en interviews met de aanwezige oud-wielrenners Huub Konings, Gerard Timmermans, Herold Dat en Ralf van Heugten.

Zo werd het behalve een plezierige ook leerzame avond over het wielernest Asten.

Rob Fritsen

Over de historie van het wielrennen in Asten schreef Rien van Horik in zijn boek 'De Pedaalridders van de Peel', waarvan er nog enkele exemplaren verkrijgbaar zijn.

Rob Fritsen