Pompoendagen Iconisch Asten geopend

Als een ware Sint Joris strijden tegen een metershoge draak, gemaakt van ruim 1.200 kleurrijke pompoenen. Die eer viel te beurt aan Maren en Lowieke, geflankeerd door twee gildebroeders van het voltallig aanwezige Sint Jorisgilde.  

Met het fotograferen en publiceren van de allereerste foto van dit iconische tafereel opende wethouder Janine Spoor de 31e Pompoendagen ‘Iconisch Asten’ bij Museum Klok & Peel.

De handeling betekent ook de start van vele activiteiten in Asten centrum onder de vlag ‘Pompoenfestijn Asten’.

Astense cultuurschatten

Velen zullen tijdens het grootste Pompoenfestijn van de Benelux het voorbeeld van de wethouder volgen en foto’s met Sint Joris en de draak op hun sociale media publiceren. Het thema ‘Iconisch Asten’ laat op uitbundige en creatieve wijze zien waar Astenaren zoal trots op mogen zijn. Naast de indrukwekkende metershoge creatie van Sint Joris en de draak vind je onder andere klokkengieter Jan die Smet, het kasteel, een geheel in pompoenen uitgevoerd uurwerk van Royal Eijsbouts en een bijzondere uitvoering van het spreukenpad. Uiteraard kun je ook weer pompoen snijden en zijn er kramen, workshops en artiesten.

Samenwerking  

Trots mag er ook zijn op de samenwerking tussen Museum Klok & Peel en Asten-centrum (Centrum Management Asten, VVV en Horeca Asten). Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat er niet alleen bij het museum, maar ook in Asten centrum tal van activiteiten zijn. Onder het motto ‘samen sterk’ maken beide partijen duidelijk dat je voor een ultieme beleving van de herfstvakantie echt in Asten moet zijn. Als een letterlijk verbindend element rijdt het treintje De Pompoenexpress op alle Pompoendagen op en neer van het museum naar centrum, waarbij dit jaar op enkele dagen een tussenstop wordt gemaakt bij Molen De Oostenwind.

Rob Fritsen

Loop mee in de Halloweenoptocht

Op de slotdag zondag 30 oktober sluiten Pompoendagen en Pompoenfestijn gezamenlijk af met een Halloweenoptocht. Kinderen die op die dag verkleed naar het museum komen, ontvangen een leuk presentje. Om 16.30 uur verzamelen kinderen in Halloweenoutfit buiten bij Museum Klok & Peel. Van daar lopen alle kinderen in Halloweenoutfit en met zelf meegebrachte lampionnen vanaf het museum naar de Markt in Asten. Daar wacht een prijs op de meest originele Halloweenoutfit.

Deelname aan de optocht is gratis. Meld jezelf ter plekke aan.

De route is vanaf het museum: Ostaderstraat, Mgr. den Dubbeldenstraat, Koningsplein en Markt. Op de route is publiek natuurlijk welkom.

Voor alle actuele en gedetailleerde informatie: www.museumklokenpeel.nl/pompoendagen en www.pompoenfestijnasten.nl.  

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.