SIRIS.nl

Presentatie over Maria door Eric Kolen in kerk Ommel

Op zondag 8 mei om 15.00 uur verzorgt cultuurhistorisch verhalenverteller Eric Kolen in de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk in Ommel een presentatie over Maria. 

Eric vertelt over hoe Maria niet alleen Brabant, maar ook de rest van de wereld ‘veroverde’.

Het is bijna ongelooflijk hoe intens zij mensen bezighoudt, inspireert én soms ook ontroert.

Eric Kolen: ,,In het Brabantse met zijn bedevaarten en processies zijn mei en oktober dé Mariamaanden. In menige woning stond destijds een Mariabeeld in de huiskamer, dikwijls met een koarske en een kransje van meibluumpkes erbij. Desalniettemin is Maria voor ‘de meeste gelovigen van weleer’ vooral de Middelares, die ‘een goed woordje doet bij haar Zoon als er iets gedaan moet  worden’. Zoals bij ziektes en bij examens. Trouwens, waarom is Maria zo verbonden met wonderverhalen? Uit Ommel, Handel, Oirschot en Den Bosch?’’

Tussendoor wordt de voordracht onderbroken door diaserieachtige powerpointpresentaties met beelden van Maria in Brabant, maar ook daarbuiten. Eric Kolen: ,,Wat hebben kunstenaars zich toch laten inspireren, ongelooflijk. Flink wat voorbeelden laat ik met erg veel plezier horen én zien!”

Maria-Sing-Along

Heb je overigens zélf herinneringen aan Maria uit jouw jeugd? Uit de allerlaatste nadagen van het Rijke Roomsche Leven? Breng gerust een Mariabeeldje of een bijzonder prentje mee en deel jouw verhaal met andere aanwezigen. Voorts streelt muziek van Schubert, Monteverdi, Bach/Gounod, Pergolesi en Caccini je oren. Geniet bovendien van ontroerende volksdevotie-uitingen. Met liedjes als ‘O reinste der schepselen …’, ‘God groet u zuiv’re bloemen’ en ‘Sterre der Zee’. Deze Marialiederen worden ook gezongen.

koepelzangers repetitie Rob Fritsen

Over Eric Kolen

De voordracht wordt gegeven door oud-leraar, programmamaker en cultureel ondernemer Eric Kolen (’s-Hertogenbosch, 1949). Meer dan twintig jaar lang produceerde én presenteerde hij onder meer programma´s als ´t Brabants Uurke´ en ´BrabantLeeft!´ voor Omroep Brabant en ‘Klassiek met een zachte g’ voor Studio040. Zijn specialisaties? Klassieke muziek en Brabants historisch erfgoed en dat - meer en meer vanwege het stijgen der jaren - in een cultuur-filosofische en zingeeflijke bedding. Met nieuwsgierigheid maar vooral verwondering als motivatie. Op z’n, Brabants gezegd, ’t kos koajer…