Radiostudio SIRIS verhuist naar Helmond, SIRIS-tv en redactie blijven in De Ruchte

De lokale omroep SIRIS is in 2021 verhuisd van de eerste naar de tweede verdieping van De Ruchte in Someren. Alleen de radiostudio en de technische ruimte bleven voorlopig op de oude plek.

Het werd namelijk al snel duidelijk dat verhuizing van de studio en de techniekruimte een heel karwei en ook een peperdure klus zou gaan worden. De Ruchte en de gemeente Someren dachten met SIRIS mee en naar verschillende oplossingen werd gezocht.

Onlangs heeft het bestuur van SIRIS besloten om een streep door de verhuizing van de radiostudio en technische ruimte naar de tweede verdieping te zetten. De radiostudio verhuist naar een ruimte van DitIsHelmond, de lokale omroep van de gemeente Helmond.

Rob Fritsen

Voorzitter Emiel de Vos van SIRIS vertelt waarom ze tot dit besluit gekomen zijn: ,,De laatste jaren wordt er bij SIRIS volop gekeken naar de vorming van Streekomroep De Peel die er op termijn gaat komen. SIRIS gaat daar zeker deel van uitmaken. Samenwerking op het gebied van radio op korte termijn lag voor ons voor de hand. Onze radiopoot is niet meer wat het in het verleden was en heeft duidelijk een nieuwe impuls nodig. Qua informatievoorziening is de radio al jaren voorbijgestreefd door de andere SIRIS-media tv, tekst-tv, siris.nl en diverse social media. In 2018 stopte ons actualiteitenprogramma Het Avonduur en in 2020 werd er ook een streep gezet door SIRIS-Sportlijn. De zender werd steeds meer een muziekzender. En dat alleen willen wij niet zijn. Inmiddels nam het aantal discjockeys bij de lokale omroep af en zien we in de komende tijd geen nieuwe gezichten komen’’.

Het SIRIS-bestuur heeft in verschillende gesprekken met de medewerkers, die live radio maken, gesproken over wat te doen met de apparatuur. Emiel de Vos: ,,Het opnieuw opbouwen van de studio op een andere locatie in De Ruchte vroeg om een te grote financiële investering die wij als bestuur niet verantwoord vonden. In goed overleg met de betrokken medewerkers - en dat zijn er nog maar zeven - hebben we gekeken naar een alternatief en we hebben dat gevonden bij DitIsHelmond. Met hen hebben we afspraken kunnen maken over het inpassen van de SIRIS-medewerkers en kunnen zij hun programma’s vanuit Helmond blijven uitzenden. Het is de bedoeling dat dit in september zijn beslag gaat krijgen. Dit alles moet ook worden gezien als een eerste stap in het proces om te komen tot de vorming van Streekomroep De Peel’’. 

Rob Fritsen

De SIRIS-redactie blijft in De Ruchte in Someren gehuisvest. De redactie is in september weer op volle sterkte.

SIRIS-radio in Helmond zal vanuit Someren gevoed worden met de nodige informatie, die de radiomakers kunnen gebruiken in hun programma’s. Daarnaast zullen de medewerkers en stagiaires onder leiding van hoofdredacteur-directeur Harrie van Horik in De Ruchte in Someren blijven werken voor de informatievoorziening op SIRIS-tv, tekst-tv, siris.nl en social media.