SIRIS.nl

Regeling financiële ondersteuning voor lokale culturele sector in gemeente Asten

In juni 2021 heeft de gemeente Asten een uitvraag gedaan aan lokale culturele organisaties om opgelopen schade in de periode 1 januari-1 juli 2021 als gevolg van de coronapandemie te melden.

Deze uitvraag doet de gemeente opnieuw voor de periode 1 juli tot en met 31 december. 

Wie kunnen er een aanvraag doen? 

- Organisaties met een cultureel belang, gericht op het aanbieden van culturele activiteiten voor de inwoners (van jong tot oud). 
- Als je geen gebruik kunt maken van een landelijke of gemeentelijke compensatiemaatregel, kun je in aanmerking komen voor deze regeling. 
- Als je al eerder gebruik hebt gemaakt van deze regeling mag je ook nu een aanvraag doen. 

Welke kosten komen in aanmerking voor een aanvraag? 

- Misgelopen inkomsten door de coronapandemie in de periode 1 juli-31 december 2021. 
- Kosten die gemaakt zijn om te voldoen aan de basisregels en maatregelen van het Rijk en het RIVM in de periode 1 juli-31 december 2021. 
- Vaste lasten zoals huur, energiekosten etc. komen niet in aanmerking. 

Welke ‘tegenprestatie’ verwacht de gemeente van de aanvrager? 

- De aanvrager maakt inzichtelijk hoe groot de coronaschade is ten aanzien van de kosten die voor een aanvraag in aanmerking komen, door het aanleveren van financiële stukken. 
- De aanvrager maakt duidelijk inzichtelijk wat er zelf al is gedaan om schadebeperkend te handelen, zowel financieel als inhoudelijk. 
- De aanvrager toont aan dat er geen steun vanuit de Rijksmaatregelen kan worden gekregen, door middel van bijvoorbeeld een afwijzingsbrief of e-mail en verklaart dat er geen gebruik gemaakt kan worden van andere compensatieregelingen. 

Hoe kun je een aanvraag doen? 

Stuur een e-mail met de aanvraag en bijbehorende informatie naar b.hermans@asten.nl met als onderwerp ‘Financiële ondersteuning voor lokale culturele sector 2021’. Dit kan tot en met 23 januari 2022. Aanvragen buiten deze termijn worden niet in behandeling genomen. Je kunt eenmalig een beroep doen op deze regeling voor de periode 1 juli tot 31 december 2021. 

Wat gebeurt er na de aanvraag? 

Na 23 januari worden alle aanvragen beoordeeld. Op basis van het aantal ontvangen aanvragen en de beoordeling hiervan wordt het beschikbare budget ingezet met een maximaal bedrag van € 2.500 per organisatie. Het is mogelijk dat de gemeente de aanvraag niet of niet volledig vergoedt.

De gemeente neemt uiterlijk binnen 6 weken na 1 februari 2022 een besluit over de aanvraag.