SIRIS.nl

Rondleiding in H. Maria Presentatiekerk in Asten

VVV Asten en Parochie Heilige Franciscus houden iedere eerste zaterdag van de maand een rondleiding door de H. Maria Presentatiekerk in Asten.

De rondleidingen staan ingepland op zaterdag 4 december, 8 januari, 5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni.

De rondleiding begint om 13.30 uur en duurt ongeveer 1½ uur. De kosten bedragen € 4,50. Kinderen tot en met 7 jaar gratis.

Aanmelden kan bij VVV Asten via tel. 0493-692999 of e-mail winkel@vvv-asten.nl.

Groepen, die gebruik willen maken van een rondleiding op een ander tijdstip, kunnen hiervoor contact opnemen met VVV Asten. Er  geldt een maximumaantal van 15-20 personen per gids.

De kosten bedragen € 4,50 per persoon. Er geldt geen minimumaantal deelnemers.

Aan het einde van de 19e eeuw is Asten een tamelijk rijk dorp met veel fabrieken en welgestelde notabelen. Tijd voor een nieuwe kerk vindt pastoor Smits.

Tussen 1896 en 1898 wordt de kerk gebouwd in de toen moderne neogotische stijl. Onder leiding van architect Caspar Franssen uit Roermond komt het indrukwekkende bouwwerk tot stand. Er wordt natuurlijk gezegd dat zij de mooiste is van alle circa 25 kerken die Franssen in Brabant bouwde. Of dat waar is, kun je met eigen ogen zien.

Tijdens een rondleiding met een VVV-gids hoor je ‘alles’ over de circa 125 levensjaren van de kerk, over de verstopte schilderingen die in 2019 tevoorschijn zijn gekomen, over het hoofdaltaar van Hendrik van der Geld (1838-1914) uit Boxtel en de kruiswegstatie van Frans Knirsch (1920) uit dezelfde plaats.

Tot de inventaris van de middeleeuwse kerk behoorden de beelden van de calvariegroep (1480-1490) en een gepolychromeerde voorstelling van de heilige Apollonia (1525-1530). De tang in haar rechterhand is een verwijzing naar deze beschermheilige van tandartsen. De beelden kregen een ereplaats in het huidige gebouw.

Natuurlijk toont de kerk naast de bloei van het Rijke Roomse Leven uit haar ontstaansperiode, ook de schade van de Tweede Wereldoorlog en de veranderingen in de liturgische gebruiken sinds het Tweede Vaticaans Concilie.

Ook de muurschilderingen en het oksaal zijn meer dan de moeite waard; in deze tentoonstellingsruimte zijn diverse voorwerpen te zien die waarschijnlijk veel jeugdherinneringen oproepen.

Een bezoek brengen aan het oksaal is overigens alleen mogelijk indien u goed ter been bent.