SIRIS.nl

Samenwerking sociaal domein Peelgemeenten in stroomversnelling

Samen bouwen aan een nog steviger sociaal domein in de Peelgemeenten. Dat is de focus van de zes organisaties: Gemeenschappelijke Regeling Peelgemeenten (GR Peelgemeenten) en de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. 

De samenwerking in het sociaal domein is in een verdere stroomversnelling gekomen. Het Dagelijks Bestuur van GR Peelgemeenten heeft op 3 juni zijn handtekening gezet onder de koers 2021-2024 ‘Samenwerken door Samen Werken’. 

In deze koers staat dat de opgaven en ambities voor het sociaal domein in de Peelgemeenten grotendeels overeenkomen. Dit betekent dat de zes organisaties de komende jaren samen aan deze opgaven gaan werken. Hierdoor is het mogelijk inwoners van de genoemde vijf gemeenten nog beter te bedienen.

Volgende fase in de samenwerking

De regionale organisatie GR Peelgemeenten heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het inrichten van de bedrijfsvoering en de werkprocessen. Tegelijkertijd hebben de vijf lokale gemeenten de afgelopen jaren hun focus gelegd op goed laten functioneren van de gebiedsteams. De koers 2021-2024 ‘Samenwerken door Samen Werken’ geeft richting en inhoud aan de volgende fase. 

Marnix Schlösser, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van GR Peelgemeenten, geeft aan dat deze koers helemaal aansluit bij de bestuurlijke wens om op basis van inhoud de samenwerking verder vorm te geven. Hij licht toe: ,,De sfeer en de wil om dit in gezamenlijkheid verder vorm te geven is er. Er wordt enorm bevlogen gewerkt en met de juiste mix van regionaal en lokaal”.

De lokale gebiedsteams kunnen daardoor nog beter toegerust worden en het leren van elkaars werkwijze, initiatieven en experimenten wordt enorm verbeterd. Veel projecten kunnen één keer voor vijf gemeenten uitgevoerd worden in plaats van door ieder afzonderlijk. Het samenwerken met organisaties in het werkveld en de sturing op contractpartners zal enorm verbeteren nu voor iedereen in het sociaal domein in de Peelgemeenten grotendeels dezelfde opgaven en ambities leidend worden.

Opgavegericht werken kansrijk

Catharine Verberne, sinds augustus 2020 Algemeen Directeur van GR Peelgemeenten, is erg verheugd met de koers 2021-2024 ‘Samenwerken door Samen Werken’. Zij licht toe: ,,Ik ben erg onder de indruk van de basis die de afgelopen jaren gelegd is door GR Peelgemeenten en de lokale gebiedsteams. De energie waarmee we het afgelopen half jaar aan deze koers gewerkt hebben, is voelbaar. Onze aanpak om de komende jaren verder vorm te geven aan de samenwerking door middel van opgavegericht werken is erg kansrijk.”

Gezamenlijke opgaven

De drie opgaven waar de zes organisaties zich de komende jaren op richten, zijn: normaliseren, bevlogen samenwerking rondom de inwoner en zakelijke samenwerking rondom de inwoner.

GR Peelgemeenten vormt de verbindende schakel om de samenhang te borgen tussen de samenwerking met organisaties in het werkveld, het contracteren van (zorg)aanbieders en de uitvoering binnen lokale gebiedsteams. De lokale gebiedsteams vormen dagelijks het visitekaartje van de vijf gemeenten en maken uiteindelijk de concrete vertaling van de maatschappelijke opgaven naar inwoners. Een prachtige balans tussen de kracht van regionaal samenwerken én lokaal en dichtbij voor de inwoner.

GR Peelgemeenten is sinds 2017 hét samenwerkingsverband in het sociaal domein van, voor en door de vijf gemeenten (Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren). 

GR Peelgemeenten voert taken uit op het gebied van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo), bijzondere bijstand, minimaregelingen en schulddienstverlening. 

Ook faciliteert GR Peelgemeenten de gebiedsteams van de vijf Peelgemeenten op het gebied van bedrijfsvoering en datagedreven werken.