Sfeervolle viering Vrijheidsvuur de Peel in Someren-Eind

In Someren-Eind vond op woensdag 20 september een bijzonder sfeervolle viering van het Vrijheidsvuur de Peel plaats.

Dinsdag 19 september werd de fakkel met het in Mariahout opgehaalde - en uit Bayeux afkomstige - Vrijheidsvuur door een twintigtal lopers van atletiekvereniging 't Jasper Sport bezorgd in de Lambertuskapel aan de Brugstraat.

Daar werden zij ontvangen door leden van het Lambertusgilde, burgemeester Dilia Blok, de bestuursleden van de Stichting Pastorie Someren-Eind (verantwoordelijk voor de organisatie) en andere belangstellenden. Na het vuur te hebben veilig gesteld in een gesloten lantaarn en nadat de kapeldeuren werden gesloten, ging iedereen huiswaarts en kon het Vrijheidsvuur in de kapel overnachten.  

nannie van hoof

Op woensdag 20 september om 18.30 uur werd het vrijheidsvuur bij de Lambertuskapel opgehaald en met een fakkel door de scouts van Scouting Someren-Eind naar het Einderplein gebracht. Dat gebeurde in optocht met Gilde Sint Lambertus, Muziekvereniging Juliana, leden van Stichting Veteranen Someren, burgemeester Dilia Blok, wethouder Louis Swinkels en vele andere belangstellenden.

nannie van hoof

Op het Einderplein vond de viering plaats van de bevrijding in 1944 én de vrijheid die we sindsdien mogen genieten. Dez ceremonie van het Vrijheidsvuur Someren werd geopend met aangrijpende toespraken van Maurits Leesberg, bestuursvoorzitter van Stichting Pastorie Someren-Eind en de burgemeester.

nannie van hoof

Daarna werd het Vrijheidsvuur voor de gemeente Someren in de vuurschaal ontstoken met de fakkel. Gelijktijdig werd het Vrijheidsvuur door en aan alle aanwezigen doorgegeven door de aan hen uitgereikte kaarsjes aan te steken. Tijdens het door Muziekvereniging Juliana gespeelde Wilhelmus werd door veteraan Nico van den Broek de Nederlandse vlag gehesen en door Gilde Sint Lambertus de eed van trouw aan het wereldlijk gezag afgelegd. Ook werden door twee  leerlingen van basisschool De Vonder, Evy en Danique, ontroerende gedichten voorgedragen.

nannie van hoof

Na enkele heel mooie muzikale nummers van Muziekvereniging Juliana werd de ceremonie afgesloten met dank- en slotwoorden van de burgemeester, de bestuursvoorzitter van Stichting Pastorie Someren-Eind en Twan van de Moosdijk van de Dorpsraad. 

nannie van hoof

Na afsluiting was er voor alle aanwezigen gelegenheid om in en rond de pastorie na te babbelen over de bevrijding en de door ieder beleefde vrijheid. Tevens kon een diapresentatie van Peggy Raymakers worden bijgewoond over de komst van de Gelderse familie, die eind 1944 in de pastorie ondergedoken heeft gezeten met als blijvende herinnering de op een zolderbalk geplaatste inscriptie 'Joe 1-12-1944'.       

nannie van hoof

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.