Someren door met minderheidscoalitie

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 maart is het voorstel van het CDA en de PvdA om tot de verkiezingen in maart 2022 met een minderheidscoalitie door te gaan aangenomen. Gemeenschapslijst mag tot de verkiezingen geen wethouder leveren. CDA en PvdA worden gesteund door oud-coalitiepartij Lijst Someren-Heide en de beide oppositiepartijen Wij zijn Someren-VVD en Leefbaar Someren, die hun vertrouwen in de overgebleven coalitie uitspraken. 

Woensdagavond werd duidelijk dat er na diverse gesprekken geen mogelijkheid was om de meerderheidscoalitie in stand te houden. "Na een drietal gesprekken met de Gemeenschapslijst hebben we helaas moeten constateren dat het niet gelukt is om de coalitie in Someren in stand te houden. We hebben er alles aan gedaan!" aldus het CDA en PvdA.

In de schriftelijke reactie van donderdagmiddag lieten CDA en PvdA al weten: "De Gemeenschapslijst wilde niet instemmen met het voorstel om te komen tot werkafspraken en heeft de coalitie verlaten. Er waren meerdere twistpunten zoals hoe je als raadslid communiceert op social media, wat de definitie is van integriteit en hoe je vertrouwen uitstraalt in plaats van uitspreekt. Breekpunt was echter het verschil van mening over de wijze waarop invulling kan worden gegeven aan de vrijgekomen positie van de ontslagen wethouder."

In de motie stellen CDA en PvdA voor om met de twee huidige wethouders Swinkels en Maas de periode tot aan de komende raadsverkiezingen van maart 2022 vol te maken. De financiƫle druk op de gemeente Someren is namelijk groot en vraagt om zorgvuldige keuzes zonder langjarige verplichtingen. Het huidige college neemt bovendien inmiddels bijna twee maanden de honneurs waar zonder noemenswaardige problemen en de raadsplanning voorziet niet in een enorme drukte voor de rest van het jaar.

De Gemeenschapslijst is nu uit de coalitie, maar zal het coalitieprogramma wel steunen.


Later meer...