SIRIS.nl

Stimuleringsregeling voor vasthouden water op eigen terrein

De gemeente Someren heeft een stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Een groen dak is een tuin op het dak van je huis.

Laurens van Zoggel uit Someren realiseerde onlangs twee kleurrijke groene daken: één boven zijn kantoor, en één boven de speelruimte die grenst aan zijn woning. ,,Het realiseren van zo’n groen dak was gemakkelijker dan gedacht, het dak ziet er mooi uit, is duurzaam én gaat lang mee. Bovendien draagt het ook nog eens bij aan een beter klimaat doordat het water opzuigt als een spons.'' 

Het initiatief sluit daarmee naadloos aan bij het programma Onweerstaanbaar Someren dat als doel heeft om Someren klimaatbestendig te maken. De Somerense ondernemer houdt van groen en de natuur. ,,Het groene dak – dat bestaat uit sedumplantjes – beschermt de dakbedekking en houdt flink wat water vast op de plek waar de regen valt en daarmee is onze opzet goed geslaagd, zo is de ervaring. Daarnaast zorgt het dak ook voor goede isolatie en bieden de planten een extra beschermlaag tegen uv-straling en extreem weer,'' weet Van Zoggel. Hij is zelfs zo enthousiast dat hij bij de bouw van zijn nieuwe tuinhuis wederom heeft gekozen voor een sedumdak.

Warmteregulerend

Een groen dak werkt warmteregulerend. Zo is de piektemperatuur van een sedumdak gemiddeld ruim dertig graden Celsius lager dan de piektemperatuur van een zwart dak. Dit merk je direct in de woning: je hoeft minder te verwarmen in de winter en je gebruikt minder airco in de zomer. Bovendien geef je met een sedumdak een beetje groen terug aan de natuur, want de planten op het dak zorgen ook nog eens voor zuurstof in je leefomgeving. De sedumplanten zijn daarnaast aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

Regenpijp afkoppelen

Laurens van Zoggel is altijd al bewust bezig met duurzaamheid en het klimaat. Op het dak van zijn huis liet hij 41 zonnepanelen leggen en hij rijdt in een elektrische auto. Om het plaatje compleet te maken, ging hij in zijn tuin op zoek naar mogelijkheden om zuinig om te gaan met water. Samen met de afkoppelcoach van Onweerstaanbaar Someren zocht hij vorige zomer in eerste instantie naar manieren om de regenpijp van zijn woning af te koppelen van de gemeentelijke riolering.

Bouwkundige berekening

,,Tijdens dat gesprek bracht de afkoppelcoach ons op het idee van een groen dak dat een prima oplossing zou zijn voor de twee bijgebouwen in onze tuin.'' Om zekerheid te krijgen over de draagkracht van de daken, liet Van Zoggel wel nog eerst een bouwkundige berekening maken. ,,Als je weet dat de dakplantjes per vierkante meter wel 25 liter water kunnen opnemen, realiseer je je wel dat je dakconstructie hier op gebouwd moet zijn''.

Stimuleringsregeling

De gemeente Someren heeft een stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van een groen dak. Dit kan inwoners van Someren een behoorlijk voordeel opleveren. Zij kunnen meteen subsidie aanvragen of eerst een afspraak maken met de afkoppelcoach van Onweerstaanbaar Someren om hunplannen te bespreken.

Algemene informatie over afkoppelen en de subsidieregelingen is te vinden op www.onweerstaanbaarsomeren.nl/afkoppele.

De afkoppelcoach is te bereiken via tel. 0493-494888 of e-mail afkoppelcoach@someren.nl.